Pepenii verzi nu mai sunt verificați pentru conținutul de nitrați de ANSA
Pepenii verzi, pepenii galbeni și sfecla roșie nu mai sunt verificate pentru conținutul de nitrați, deoarece au fost eliminate din lista produselor cu limite maxime admise, informează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Prin urmare, răspunderea pentru siguranța acestor produse revine în totalitate producătorilor și comercianților.

În acest context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică îndeamnă populația la prudență și oferă sfaturi utile pentru un consum sigur, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
Pentru a reduce riscurile pentru sănătate, specialiștii ANSA recomandă cumpărarea produselor doar din surse sigure, precum piețele autorizate și unitățile înregistrate oficial, evitând comercianții ambulanți de pe marginea drumurilor.
Este important să fie verificat cu atenție aspectul fructelor și legumelor – acestea trebuie să fie curate, fără urme de mucegai sau alte deteriorări vizibile. De asemenea, se recomandă solicitarea documentelor care confirmă calitatea și siguranța produselor, cum ar fi certificatele de conformitate sau rapoartele de laborator. Înainte de consum, toate fructele și legumele trebuie spălate bine cu apă rece.
Cum puteți reduce conținutul de nitrați acasă
ANSA subliniază importanța păstrării legumelor la frigider, deoarece temperaturile scăzute contribuie la reducerea cantității de nitrați.
Totodată, este descurajat consumul imediat al pepenilor calzi, abia achiziționați.
Se recomandă, de asemenea, curățarea mecanică și decojirea legumelor, procedee care pot diminua conținutul de nitrați cu până la 15-20%.
Frunzoasele, dar și legume precum morcovii, cartofii sau sfecla, ar trebui ținute în apă rece timp de 1–1,5 ore pentru a elimina până la 30% din nitrați.
Adăugarea unui strop de suc de lămâie în apa de spălare poate ajuta la neutralizarea parțială a acestora.
De asemenea, fierberea legumelor timp de 30-40 de minute reduce semnificativ concentrația de nitrați: până la 80% în cartofi, 70% în morcovi și varză, respectiv 40% în sfeclă, cu mențiunea că apa rezultată în urma fierberii trebuie aruncată.