main logo
1012

Pensionarii ar putea fi trași la răspundere pentru violență în familie

Și persoanele care au atins vârsta de pensionare ar putea să răspundă în fața legii dacă vor fi găsite vinovate de violență în familie. Asta prevede o modificare a Codului Contravențional, aprobată, joi, de Cabinetul de miniștri.

Pensionarii ar putea fi trași la răspundere pentru violență în familieFoto: services.anu.edu.au

Este vorba de articolul 78 al actualului Cod Contravențional, transmite Știri.md cu referire la Agora.

În prezent, acesta prevede două forme de pedeapsă pentru actele de violență în familie: fie până la 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității, fie până la 15 zile de detenție. 

În cazul pensionarilor, prima sancțiune poate fi aplicată doar dacă există acordul acestora. 

În caz contrar, aceștia ar urma să se aleagă cu arest contravențional. Doar că nici această măsură nu este valabilă în cazul lor. Și asta pentru că legea spune clar: arestul contravențional nu le poate fi aplicat persoanelor care au împlinit vârsta generală de pensionare.

Așadar, dacă vinovatul refuză munca neremunarată în folosul comunității și este pensionar, acesta rămâne nesancționat.

Totuși persoana vinovată nu poate rămâne nepedepsită, spun principiile instituite de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Mai exact, instanțele judecătorești nu trebuie să accepte ca suferințele fizice și psihice ale victimei să rămână nesancționate, se arată în nota informativă a proiectului.

Prin urmare, Executivul de la Chișinău a decis să modifice aceste prevederi. Conform modificărilor aprobate, dacă pensionarul va refuza munca în folosul comunității, acesta se va alege cu arest contravențional. Și în noile prevederi sunt însă excepții. Se va recurge la detenție doar dacă starea de sănătate permite acest lucru.

În același proiect se prevede extinderea termenului general de prescripție. Persoana agresată va putea depune plângere într-un termen de până la 18 luni din momentul aplicării actului de violență. 

În prezent, acest termen expiră la un an de la comiterea infracțiunii.

Proiectul urmează să fie examinat și aprobat de Parlament.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării