main logo
2756

Pensionară, asistentă medicală în școală: Lucrul mă menține în tonus

Lipsa cadrelor medicale se resimte și în instituțiile de învățământ. Însă tinerii specialiști nu sunt atrași de salariile din domeniu, iar de obicei, cei care activează în școli sunt pensionari. Vorbim despre Maria Costin, care este la pensie de șapte ani și de un an lucrează ca asistentă medicală la Liceul „Ion Inculeț” din Vorniceni, Strășeni.

Pensionară, asistentă medicală în școală: Lucrul mă menține în tonus

„Doamna director m-a sunat și m-a rugat să vin, căci nu au lucrători. În prima zi m-am gândit că nu voi lucra aici nicio lună, căci unde sunt copii, acolo este gălăgie. Dar deja m-am deprins. Acum îmi e drag”, spune Maria Costin, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org. 

„A fost foarte greu să găsim un asistent medical în locul doamnei care a plecat. Am sunat-o pe doamna Maria și am întrebat-o dacă nu ar vrea, pe lângă pensie, să mai facă niște bani. Ea a acceptat. Este o persoană sociabilă, vrea să fie toată vremea printre oameni”, a menționat directorul adjunct al școlii, Viorica Triboi. 

Maria Costin ridică un salariu de 6.000 de lei, salariu neatractiv pentru tinerii specialiști. Asistenții medicali din școli sunt plătiți de Ministerul Educației și au salarii mai mici decât cei din instituțiile medicale. 

„La ora 08:15 merg în fiecare clasă și fac frecvența la elevi, care sunt, cine lipsește. Dacă lipsește, întreb din ce cauză: ori este învoit, ori bolnav, ori nemotivat. După aceasta, fac totalul. Este registrul special, pe care îl duc directorului adjunct”, spune Maria Costin. 

De asemenea, femeia ia zilnic proba bucatelor preparate în bucătărie și oferă ajutor medical copiilor. 

„Sunt cazuri când eu intru în cabinet și nici nu reușesc să mă dezbrac și copiii deja vin la ușă, cu diferite probleme. Eu sunt asistent medical, nu sunt medic, nu indic tratament pentru boală. Eu ajut pe moment. A căzut, fac prelucrarea, pun pansament. Are febră, măsor temperatura, dau ce este necesar, dar mai întâi sun la părinți”, spune asistenta medicală. 

De asemenea, ea comandă medicamente și ține lecții despre modul sănătos de viață. 

„Anul trecut a fost alocată o sumă bunișoară pentru medicamente. Acum sunt mai puține, căci nu sunt bani. Avem medicamente pentru gât, stomac, de greață, tuse, pentru dureri abdominale, febră, tensiune”, a mai spus Maria Costin. 

Înainte de a se angaja la școală, Maria Costin a lucrat 44 de ani la spitalul de tuberculoză din Vorniceni. Majoritatea asistenților medicali din școli sunt pensionari. Ca și în alte domenii, se atestă un deficit de cadre.  

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării