main logo
2133

Pedeapsa pentru 2 acuzați în episodul tomograf din frauda bancară

Săptămâna trecută, PCCOCS anunța despre finalizarea și transmiterea în instanța de judecată a unui dosar penal pe marginea unui episod al „fraudei bancare”.

Pedeapsa pentru 2 acuzați în episodul tomograf din frauda bancară

Este vorba de un grup de persoane care au luat, în anul 2010, un credit de 1,2 milioane de euro (circa 19,4 milioane lei, la acea perioadă) pentru procurarea unui „tomograf”, iar după o serie de operațiuni bancare, banii au revenit în țară și au fost însușiți în Moldova și nu au mai fost returnați Băncii de Economii, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Deși atunci nu s-au dat nume, aflăm că organizatorul și coordonatorul acestei scheme a fost omul de afaceri Ion Lambantu, despre reținerea căruia Realitatea.md a scris în noiembrie 2020.

Un alt figurant în dosar este partenerul acestuia, Iurie Drozd.

Astăzi, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a prelungit măsurile preventive de arest la domiciliu și control judiciar în privința acestora.

Potrivit procurorului PCCOCS Valeriu Sîrbu, fiind în faza preliminară a procesului, dar și din cauza că unul dintre judecătorii pe caz s-a îmbolnăvit, fiind înlocuit, astăzi au fost discutate doar demersurile de prelungire a mandatelor de arest la domiciliu în privința lui Ion Lambantu și de control judiciar în privința lui Iurie Drozd, acestea fiind aproape să expire.

În cazul lui Alexei Gorincioi, Ilona Macari și Lilia Baluțel, însă, care la fel sunt inculpați pe caz, având obligația de a nu părăsi localitatea, nu a fost necesară prelungirea măsurilor.

Procurorul a menționat că cei cinci sunt acuzați de escrocherie și spălarea banilor, Ion Lambantu fiind autorul și coordonatorul schemei, iar ceilalți inculpați în dosar fiind prieteni, rude sau angajați ai acestuia.

„Lambantu este socrul inculpatului Gorincioi și este prieten de foarte multă vreme, potrivit materialelor cauzei penale, cu Drozd Iurie, Macari Ilona a fost contabilul acestei firme, Baluțel la fel se subordona direct acestuia și se cunoșteau de mult timp.

Toți au fost implicați în aceeași schemă”, a precizat Valeriu Sîrbu.

„În perioada anului 2010, sub un pretext inventat de procurare a unui tomograf, prin intermediul unei firme fantomă din Belgia, aceștia au luat un credit de 1,2 milioane de euro de la Banca de Economii.

Ulterior acești bani au fost transferați în Belgia, după care au revenit pe contul firmei pe care o administra din spate domnul Lambantu, după care acești bani au fost însușiți de el și alte persoane implicate pe cauza dată. Banii nu au fost rambursați”, a mai menționat procurorul pe caz.

În urma examinării demersului procurorului, completul de judecată a luat decizia de prelungire a măsurii preventive de arest la domiciliu cu 30 de zile în privința lui Ion Lambantu – până la 31 martie, ora 16:00, dar și de prelungire a controlului judiciar în privința lui Iurie Drozd cu 60 de zile – până la 29 aprilie, ora 15:00.

După cum relata PCCOCS săptămâna trecută, fără a da nume, inițial, doi dintre inculpați care gestionau de facto compania, au fost plasați în arest preventiv.

Ulterior, însă, aceștia au fost eliberați și li s-a aplicat o altă măsură mai blândă, iar recursul procurorilor a fost respins.

„Actualmente, în privința unei persoane este aplicat arestul la domiciliu, în privința alteia – control judiciar, iar pentru alți trei inculpați – obligația de nepărăsire a localității”, se arăta în comunicatul PCCOCS.

Debutul investigării cazului a avut loc în 2017, prin instrumentarea dosarului de Procuratura Anticorupție, dar a fost lăsat în nelucrare timp de aproximativ trei ani.

În aprilie 2020, investigațiile au fost accelerate, iar în octombrie 2020, figuranților le-a fost atribuit statutul de învinuiți. 

Acum, la finalizarea urmăririi penale, dosarul ce constituie 40 de volume a fost trimis în judecată, spre examinare în fond.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării