main logo
669

Paul Goma, decorat post mortem cu Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru mireni

Scriitorul Paul Goma, decedat în urma infectării cu noul coronavirus, primeşte post mortem distincţia Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru mireni.

Paul Goma, decorat cu Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru mireni

Distincţia îi este oferită ”ca semn de preţuire a mărturisirii creştine din opera sa şi pentru curajul de a înfrunta dictatura ateistă, de a denunţa atrocităţile regimului sovietic de ocupaţie din Basarabia, oferind un exemplu de rezistenţă prin cultură şi civism”, transmite Știri.md cu referire la Mediafax.

Paul Goma a încetat din viaţă în noaptea de 24-25 martie, la Paris şi va fi înmormântat în acelaşi cimitir în care se odihneşte Paul Celan.

”Mitropolia Basarabiei a aflat cu durere vestea trecerii la Domnul, într-un spital din Paris, a marelui scriitor şi om de cultură basarabean Paul Goma şi înalţă rugăciuni către atotmilostivul Dumnezeu pentru iertarea şi odihna sufletului acestui membru marcant al exilului românesc”, arată un text remis marţi.

”Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor, a decis decorarea post-mortem a scriitorului Paul Goma cu distincţia Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru mireni, ca semn de preţuire a mărturisirii creştine din opera sa şi pentru curajul de a înfrunta dictatura ateistă, de a denunţa atrocităţile regimului sovietic de ocupaţie din Basarabia, oferind un exemplu de rezistenţă prin cultură şi civism”, arată reprezentanţii Mitropoliei.

Mitropolia Basarabiei va transmite distincţia fiului marelui scriitor şi om de cultură prin intermediul Înaltpreasfinţitului părinte Iosif, Arhiepiscopul Parisului şi Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, care a întreprins demersurile necesare pentru oferirea unui loc de veci familiei Goma în cimitirul parizian de la Thiais şi a acceptat cu bunăvoinţă oficierea serviciilor religioase legate de înhumarea domnului Paul Goma, fost enoriaş al Parohiei Ortodoxe Române „Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail” din Paris.

”Crucea Mitropoliei Basarabiei este cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei noastre pentru mireni. Precizăm că scriitorul şi omul de cultură Paul Goma s-a născut la 2 octombrie 1935 în satul Mana din judeţul Orhei, familia sa fiind nevoită să se refugieze în interiorul Românei odată cu ocuparea Basarabiei ca urmare a aplicării prevederilor pactului Ribbentrop-Molotov”, se arată în textul semnat de Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

”În urma unui mesaj primit din Franţa, cu regret si mare durere anunţ plecarea dintre noi a marelui scriitor şi disident Paul Goma, în noaptea din 24 spre 25 martie 2020. 

Paul Goma era internat din 18 martie la spitalul La Pitié Salpêtrière, în urma constatării infectării cu virusul ucigaş. Conform informaţiilor transmise de echipa medicală care l-a îngrijit, Paul Goma a plecat senin, fără durere şi cu sufletul împăcat”, arata Mariana Sipoş în textul trimis pentru Mediafax.

Paul Goma (foto de Mariana Sipoş) s-a născut în la Mana, Orhei, în 1935. După cedarea Basarabiei fostei U.R.S.S., familia sa s-a refugiat în România. 

În 1977 a trimis o scrisoare de solidarizare cu Charta 77 din Cehoslovacia şi o scrisoare deschisă lui Nicolae Ceauşescu. 

A fost anchetat de Securitate şi arestat dar a fost eliberat la insistenţele Amnesty International. 

În noiembrie 1977, Paul Goma, soţia şi fiul său se trezeau că li s-a retras cetăţenia română. 

Au cerut azil politic la Paris. A debutat ca scriitor cu volumul ”Camera de alături”, în 1968. 

Romanul ”Ostinato”, din 1971, a fost cenzurat de autorităţile comuniste şi din acel moment, Goma s-a confruntat cu interdicţii de semnătură, anchete şi arest la domiciliu. 

Romanele sale rămân inconfundabile în literatura română, Goma continuând să scrie în română şi după ce s-a stabilit la Paris. 

România nu a reuşit să rezolve situaţia lui Paul Goma nici după trei decenii de la căderea comunismului. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării