main logo
9817

Patru păsări rare din Africa au trecut prin Moldova zburând spre Belarus

În lunile aprilie și martie, 4 indivizi de acvilă țipătoare mare (Clanga clanga) au traversat Republica Moldova în drumul lor din Africa Subsahariană spre Belarus.

Patru păsări rare din Africa au trecut prin Moldova zburând spre BelarusFoto: observation.org

„Uneori nu reușim să mergem în teren la momentul potrivit pentru a prinde migrația unor specii rare, dar grație tehnologiei moderne știm că ele trec pe la noi”, anunță Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, transmite Știri.md.

Aceste păsări au fost echipate cu un transmițător satelitar care a funcționat pe toată durata migrației și astfel ne-a oferit și nouă posibilitatea de a vedea drumul lor spre casă.

Cei doi masculi (Perun și Tur) au pornit din Sudanul de Sud și Etiopia la începutul lunii martie, iar după aproximativ 3 săptămâni au traversat Republica Moldova pe direcția Sud-Vest - Nord-Est.

Au parcurs în medie aproximativ 5.600 kilometri.

Femelele Blond și Denisa, care și-au petrecut iarna în nordul Greciei, au pornit spre casă la mijlocul lui martie, parcurgând în medie câte 1.800 kilometri fiecare.

În prezent, toate păsările au ajuns în aria de cuibărire, aflată la granița dintre Belarus și Ucraina.

Migrația de primăvară este de obicei mai presantă pentru ele, căci trebuie să ajungă cât mai repede la cuib și din acest motiv nu staționează mult pe drum.

„Așa se explică zborul rapid și tranzitul fără oprire, cu excepția zonelor bogate în hrană unde păsările pot face o pauză. Putem observa și că aceste acvile nu au urmat un anumit coridor de migrație pe teritoriul țării noastre, ci s-au răsfirat cum au dorit, păstrând direcția Nord.

Mulțumim ornitologilor din Belarus care au demarat acest proiect și echipei tehnice care a făcut posibilă funcționarea hărții în toată această perioadă”, spun reprezentanții societății.

Abonează-te la Știri.md pe Telegram pentru a afla rapid noutățile: https://t.me/stirimd

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării