main logo
723

Patru judecători pleacă de la instanțele de apel

Cererile de demisie a patru magistrați au fost incluse pe agenda suplimentară a ședinței, de astăzi, a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Patru judecători pleacă de la instanțele de apelPatru judecători pleacă de la instanțele de apel

Este vorba despre Ludmila Ouș și Maria Moraru, de la Curtea de Apel Chișinău, Ana Albu, de la Curtea de Apel Bălți, Tudor Berdilă, de la Curtea de Apel Cahul, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md

Maria Moraru a fost numită în funcția de magistrat în anul 1987, la Judecătoria Economică. Ulterior, aceasta a fost promovată la Curtea de Apel Economică, unde a deținut inclusiv funcția de vicepreședinte și președinte interimar al instanței. Din anul 2012, magistratul face parte din colegiul Curții de Apel Chișinău. Maria Moraru deține titlul de “Veteran al sistemului judecătoresc”.

Cel de-al doilea judecător care pleacă de la Curtea de Apel Chișinău este Ludmila Ouș. Aceasta activează în calitate de magistrat din anul 2002, exercitându-și atribuțiile în cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana și instanța de apel din municipiul Chișinău. Ludmila Ouș este una dintre cele cinci magistrate reținute în luna octombrie pentru luare de mită.

Ana Albu a a fost numită în funcția de judecător în anul 2003 și a reușit să activeze la instanța de prim-nivel din Bălți și la Curtea de Apel Bălți. Magistrara a primit, în 2015, Diploma de Onoare a Consiliului Superior al Magistraturii. Cel de-al patrulea judecător care își dă demisia, Tudor Berdilă, a fost numit în funcție în anul 2006, la Judecătoria Cantemir, iar din 2009 a fost președinte al aceleiași instanțe, timp de două mandate. La Curtea de Apel Cahul, Tudor Berdilă activează din anul 2017.

Amintim că, în ședința de astăzi, CSM urmează să mai examineze cererile de demisie a doi magistrați: Marina Galupa, de la Curtea de Apel Comrat și Olga Bejenari, de la Judecătoria Chișinău. Totodată, săptămâna trecută Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat demisia a șase judecători, dintre care cinci au activat la Curtea Supremă de Justiție.

Într-un interviu pentru portalul BizLaw, președintele CSM a spus că judecătorii pleacă oficial din motive personale, însă defapt aceștia scriu cereri de demisie din cauza diminuării salariul și, implicit, a pensiei. ”Pleacă persoane cu experiență foarte bogată. Noi avem mulți judecători tineri, în jur de 30 la sută, și dacă pleacă cei care au experiență, se produce o ruptură între cei mai experimentați și cei noi. Cred că pe viitor vor mai fi asemenea plecări. Se vorbește că vor fi foarte multe cereri”, a declarat Victor Micu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării