256
0
Patru instituţii de învăţământ vor fi izolate termic cu sprijinul UE
256
0

Investiţiile Uniunii Europene în reabilitarea clădirilor educaţionale ale oraşului Cantemir echivalează aproximativ cu două bugete anuale ale primăriei.

Pentru reabilitarea termică a celor patru instituţii de învăţământ - două şcoli şi două grădiniţe - Uniunea Europeană oferă sumă de 842 mii de euro, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Proiectul este realizat în cadrul Proiectului UE „Convenţia primarilor, proiecte demonstraţionale” care se adresează semnatarilor din regiunea Parteneriatului Estic a convenţie primarilor privind clima şi energia, transmite Știri.md cu referire la Trm.md.

Primăria Cantemir a aderat la Convenţie în anul 2013 angajându-se să reducă până în 2020 nivelul de emisie a CO2 cu 20%. Edificiile celor patru instituţii educaţionale vor fi reabilitate tehnic conform celor mai înalte standarde de eficienţă energetică, lucrările de construcţie vor începe în vara curentă.

„Termoizolarea este o parte majoră a proiectului, dar va fi schimbat şi iluminatul interior al instituţiei şi va fi construită şi o centrală termică de biomasă ca alternativă”, a spus primarul, Roman Ciubaciuc.

Măsurile de eficienţă energetică realizate în cadrul proiectului vor contribui la crearea condiţiilor mai bune pentru educaţia generaţiilor mai tinere.

„Sunt pierderi energie prin acoperiş. Vom beneficia de căptuşeala acoperişului şi subsolului. Costurile vor fi puse mai mici pentru instituţiile care au un buget sub trei milioane. Este o sumă considerabilă pentru că cea mai mare sumă din bugetul instituţiei merge la încălzire. Se va reduce şi consumul energiei electrice”, a spus directorul liceului Dmitrie Cantemir, Elena Macaria.

Proiectul reabilitarea clădirilor educaţionale din oraşul Cantemir este implementată de către Administraţia Publică Locală în parteneriat cu Asociaţia Obştească pentru eficienţa energetică şi regenerabile.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter