main logo
529

Patru companii sunt dispuse să livreze Moldovei energie electrică

Patru din 21 de companii sunt dispuse să livreze Moldovei energie electrică în perioada 1 aprilie 2019 - 31 martie 2020.

Patru companii sunt dispuse să livreze Moldovei energie electrică

Astfel, acestor companii le-au fost expediate invitaţii pentru participarea la licitaţie, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la surse din cadrul companiei organizatoare a licitaţiei "Gas Natural Fenosa", este vorba de compania de stat "Energocom", CERS Moldovenească (Transnistria), "DTEK Pavlogradugol" (Ucraina) şi compania cu capital străin "TehGaz Grup", care au prezentat în termen scrisorile de intenţie corespunzătoare.

Organizatorii promit să publice până la 21 februarie lista scurtă a potenţialilor furnizori ce întrunesc toate cerinţele tehnice, cărora li se vor expedia solicitări de prezentare a ofertelor în corespundere cu criteriile stabilite. 

Ulterior ofertele tehnico-economice recepţionate urmează a fi evaluate în cadrul licitaţiei cu participarea Grupului de observatori în conformitate cu instrucţiunea Ministerului Economiei şi Infrastructurii şi procedurile interne de reglementare a procesului iniţiat, cu scopul identificării celei mai bune propuneri.

Conform planului, evaluarea ofertelor şi semnarea contractelor este programată pentru 15 martie.

După cum a informat anterior INFOTAG, Moldova produce doar a cincea parte din energia electrică consumată, iar pentru procurarea restului volumelor de energie electrică se desfăşoară licitaţii anuale. 

Deşi licitaţia este desfăşurată de operatorii pieţei energetice naţionale "Gas Natural Fenosa Furnizare Energie", "RED Union Fenosa", "Furnizare Energie Electrică Nord", "Moldelectrica", "RED Nord" şi "RED Nord Vest", contractul cu furnizorii sunt semnate de întreprinderea de stat "Energocom", ceilalţi fiind obligaţi să cumpere energia electrică de la această companie.

Anul trecut, compania a semnat contracte cu CERS Moldovenească şi "DTEK Pavlogradugoli" în proporţie de 70% şi 30% la preţul de $50,4 şi, respectiv, $58,4 pentru un megawatt-oră până la 31 martie 2019. 

„Energocom" este o companie creată special pentru a procura energie electrică din străinătate şi a o vinde întreprinderilor de distribuţie a energiei electrice din RM. 

Aceasta este una dintre companiile cele mai profitabile din ţară, deşi nu produce nimic şi prestează doar servicii de intermediar.

Printr-o hotărâre de guvern din 2018, "Energocom" a fost numit principalul furnizor de energie electrică în Moldova până la 1 ianuarie 2021 şi primeşte pentru acest serviciu 163 de bani pentru 1 kWh (fără TVA). În acelaşi timp, numai "RED Union Fenosa" intenţionează să achiziţioneze de la 1 aprilie 2019 până la 31 martie 2020 circa 238 milioane kWh de energie electrică.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării