main logo
881

Pasarela arsă din centrul Chișinăului, reconstruită cu două etaje

Pe rețelele de socializare a fost publicat proiectul reconstrucției celebrei pasarele care a ars în 2012 și a stat până în prezent în stare de ruină deasupra străzii Pușkin din Chișinău.

Pasarela arsă din centrul Chișinăului, reconstruită cu două etaje

Un internaut a postat o fotografie cu proiectul, care indică faptul că „se reconstruiește și consolidează trecerea pietonală supraterană” transmite Știri.md cu referire la diez.md.

Potrivit panoului, autorizația de construire a fost semnată pe 15 februarie 2019, de primăria municipiului Chișinău. Termenul de efectuare a lucrărilor este de 3 luni, iar lucrările au început pe 22 februarie.

Beneficiarul construcției este compania Leutis SRL, care și administrează centrul comercial Sun City.

60046432_2144293045681417_3554510600547598336_o

(foto: Victor Bunescu)

De menționat că, în momentul incendiului, în pasajul suprateran funcționa o cafenea. După incendiu, Ministrul Afacerilor Interne de atunci, Dorin Recean, spunea că:

„Vom dispune să fie verificate toate localurile. Avem o problemă gravă cu construcţiile neautorizate. Acesta trebuia să fie un pasaj de trecere, vedem în ce s-a transformat. Construcţiile neautorizate poartă aceste riscuri. Cu prim-ministrul am discutat acest caz, dar şi despre cazurile care pot duce la astfel de incendii. Nu am reuşit să vorbim cu proprietarul”, a declarat ministrul, aflat la faţa locului.

În replică, Dorin Chirtoacă declara că: 

„Obiectivul acesta cândva a aparţinut Comitetului executiv al Primăriei. Apoi a fost autorizată replanificarea acestuia în centru comercial, în anul 2001. După aceea, pasajului i s-a permis schimbarea destinaţiei în pasaj cu cafenea. Vom face investigaţii aprofundate. Vor continua cercetările de laborator, să vedem în ce măsură putem vorbi de un pericol sporit în această zonă”.

Numai că problema a fost aruncată undeva într-un colț. Vezi aici cum a ars „cafeneaua aeriană”.

Procesul de judecată

După incendiul din 2012, între administratorul Sun City și Primărie a avut loc un proces de judecată, cauzat de faptul că Primăria a refuzat antreprenorului să reconstruiască pasajul, care de fapt era folosit mai mult ca restaurant și mai puțin ca propriu-zis pasaj suprateran de trecere a străzii Pușkin.

Potrivit unei hotărâri publicate în 2014, compania Leutis s-a adresat imediat după incendiu (în 2013) cu o cerere de a reconstrui pasajul ce a fost incendiat ceva mai devreme. Primăria i-a refuzat și a menționat că intrarea în centrul comercial poate fi făcută și pe alte străzi.

„Reclamantul s-a adresat repetat către pîrît şi a asigurat că trecerea pietonală supraterană va fi construită în conformitate cu noile cerinţe înaintate ale Primăriei municipiului Chişinău şi cu o prelucrare arhitecturală care ar corespunde amplasării obiectivului în centrul istoric al capitalei, ce va avea destinaţia strict de trecere pietonală, care de altfel, înfrumuseţează arhitectura multor oraşe europene şi care sunt mai puţin costisitoare decât cele subterane”, se menționează în decizie.

Primăria a refuzat, iar dosarul a mers pe rând în 3 instanțe. Mai întâi pe 12 iunie 2013, Leutis (antreprenorul Sun City) pierde, dar contestă, iar pe 24 februarie 2014, câștigă la curtea de Apel.

Primăria contestă hotărârea curții de apel la cea supremă, dar pe 10 aprilie 2014, Curtea Supremă respinge demersul Primăriei, dând câștig de cauză antreprenorului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării