main logo
484

PAS din CMC nu va vota majorarea tarifului pentru evacuarea deșeurilor

Fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) nu va vota majorarea tarifului pentru evacuarea deșeurilor din Capitală.

PAS din CMC nu va vota majorarea tarifului pentru evacuarea deșeurilor

Despre aceasta a anunțat președintele fracțiunii PAS, Roman Cojuhari, în cadrul unei conferințe de presă, transmite Știri.md.

„În ultimul timp, pe fundalul crizei pandemice, pe fundalul crizei energetice din UE și a celei de război din țara vecină, socialistul Ion Ceban a pornit o serie de așa-zise ajustări de tarife.

Primăria Chișinău ne prezintă exemple de prețuri din alte țări și încearcă să justifice scumpirile pe care le planifică, însă uită de a se compara la nivelul de calitate a serviciilor prestate. 

Da, prețurile pentru colectarea, transportarea și depozitarea deșeurilor în Cluj sunt mai mari decât la Chișinău, însă, pe lângă faptul că este o țară membră UE, în care salariul mediu este mai mare decât în Republica Moldova, acolo există un management al deșeurilor bine organizat. 

Pe când la Chișinău, felul în care sunt colectate și depozitate deșeurile este unul învechit, iar Primăria nu a făcut nimic altceva decât să vină și să ceară majorarea prețului de trei ori”, a declarat Roman Cojuhari.

Potrivit lui, situația deplorabilă în domeniul deșeurilor este rezultatul indiferenței și refuzului primarului de a conlucra cu Ministerul Mediului. 

"Ion Ceban nu vrea să coopereze în vederea construcției sistemului de gestionare a deșeurilor din țară. Acesta tărăgănează și nu vrea să urmeze Strategia de gestionare a deșeurilor din Republica Moldova pentru anii 2013-2027.

Despre ce majorare putem vorbi? Atât timp cât primarul nu respectă și nu implementează elementar decizii și planuri de acțiuni prevăzute încă acum doi ani, niciun fel de majorare nu poate avea loc", a punctat consilierul municipal.

Reamintim că se propune majorarea tarifului serviciilor de colectare, transportare și depozitare a deșeurilor la 153,10 lei pentru un metru cub de deșeuri. 

În prezent, costul mediu al serviciului este de 69,46 lei, acesta fiind format în baza tarifului de 45,46 lei stabilit în anul 2004.

Abonează-te gratuit la Știri.md și pe Telegram pentru a nu pierde cele mai importante noutăți: https://t.me/stirimd.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării