main logo
368

Participanţii proiectului Livada Moldovei vor beneficia de asistenţă tehnică

Agricultorii din Republica Moldova care vor accesa credite în condiţii avantajoase în cadrul programului "Livada Moldovei" vor beneficia de asistenţă tehnică pentru elaborarea planurilor de afaceri şi accelerarea proiectelor de investiţii.

Participanţii proiectului Livada Moldovei vor beneficia de asistenţă

Surse din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului au comunicat pentru INFOTAG că fermierii vor învăţa să scrie un plan de afaceri, să elaboreze proiecte investiţionale, precum şi să îşi dezvolte capacităţile pentru a cheltui eficient împrumutul, transmite Știri.md cu referire la infotag.md.

În contextul activităţilor de consultanţă oferite beneficiarilor, directorul executiv al unităţii de implementare a proiectului "Livada Moldovei", Iurie Brumărel, a spus că asistenţa tehnică va completa activităţile Unităţii de implementare a proiectului, aducând o vizibilitate sporită a posibilităţilor de finanţare şi a activităţilor actorilor principali, dar şi lărgind spectrul de servicii de susţinere pentru beneficiarii finali. 

"Vom coopera cu mai mulţi actori din sector, începând de la organizaţiile de consultanţă până la asociaţiile de profil, ceea ce va asigura consolidarea capacităţilor şi accelerarea proiectelor de investiţii, dar şi pilotarea activităţilor inovatoare", a subliniat el.

Potrivit condiţiilor proiectului, creditul este acordat pe o perioadă de 10 ani, cu o perioadă de scadenţă de patru ani, cu o dobândă anuală de 5%, în euro. Suma minimă a împrumutului este de 5 mii de euro, iar suma maximă, în funcţie de scopul împrumutului, poate ajunge la 5 mil. de euro. 

Principalele avantaje ale acestui tip de împrumut sunt cota zero de TVA pentru importuri, precum şi scutirea de la plata taxelor vamale şi a accizelor.

De credit pot beneficia producătorii de fructe, nuci, pomuşoare, struguri de masă, dar şi întreprinderile cu activităţi de postrecoltare şi procesare.

Proiectul "Livada Moldovei" a fost lansat în 2014 cu susţinerea Băncii Europene de Investiţii, care oferă agricultorilor din Republica Moldova posibilitatea să acceseze credite în condiţii avantajoase, cu scopul dezvoltării afacerii. 

Valoarea totală a proiectului constituie 120 mil. de euro, care trebuie valorificat până în anul 2021.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării