main logo
485

Parlamentul a păstrat indemnizația de 16.000 de lei pentru medici infectați

Parlamentul a votat în lectura II proiectul de lege cu privire la modificarea unor acte legislative ce prevede susținerea cadrelor didactice și agricultorilor, în contextul ”COVID-19” și secetei.

Parlamentul a păstrat indemnizația de 16.000 lei pentru medici infectațiFoto: știri.md

Printre măsurile votate se regăsește și păstrarea indemnizației de 16 mii lei pentru lucrătorii medicali și angajații MAI, infectați cu COVID-19, transmite Știri.md cu referire la Deschide.md.

Mai exact, deși Guvernul insista pe anularea acestei măsuri, deputații au votat pentru menținerea acesteia.

„Menținerea în continuare în vigoare a acestei măsuri, instituite inițial pe un termen limitat de timp, comportă cheltuieli bugetare semnificative, care, în condițiile crizei pandemice și economice, nu pot fi acoperite”, se arăta în avizul Executivului.

În cadrul examinării proiectului mai mulți parlamentari din opoziție au solicitat precizări în legătură cu acest subiect și dacă indemnizația va fi menținută. Potrivit speakerului Zinaida Greceanîi, comisia de profil a acceptat ca acest suport să fie păstrat.

Totodată, au fost votate modificările la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Acestea prevăd că pentru perioada primului semestru al anului de studii 2020-2021 nu se limitează volumul activității didactice desfășurate de cadrele didactice, inclusiv cu funcții de conducere. 

Aceste prevederi vor viza peste 3.900 de cadre didactice din instituțiile de educație timpurie, învățământ primar, gimnazial, liceal și extrașcolar.

Astfel, în cazul insuficienței de cadre, conducătorii instituțiilor de învățământ pot stabili cadrelor didactice un volum maxim de lucru de până la 1,5 norme didactice, iar pentru cadre didactice din învățământul artistic – până la 2 norme. 

Cadrele didactice cu funcții de conducere vor avea dreptul la până la 0,5 din norma didactică. După expirarea primului semestru al anului, Guvernul ar putea extinde termenul de aplicare a acestor prevederi.

De asemenea, este modificată Legea privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative. 

Acestea se referă la instituirea unor condiții favorabile în procesul de aplicare la Programul de subvenționare a dobânzilor și la Programul de rambursare a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) pentru producătorii agricoli afectați de secetă și alte condiții climaterice nefavorabile.

Astfel, urmează a fi subvenționată dobânda achitată, începând cu 1 mai 2020, indiferent de perioada de contractare a creditelor. 

Suma TVA pasibilă rambursării va constitui suma cumulativă a impozitului funciar achitat pe anul 2020 și a impozitelor salariale pentru perioada care corespunde celei de rambursare a TVA.  Soluțiile propuse țin cont de inițiativele identificate în consens de grupul de lucru pe platforma parlamentară cu participarea tuturor fracțiunilor.

De asemenea, urmează a fi instituit moratoriul, până la 31 decembrie 2020, asupra controalelor fiscale la producătorii agricoli afectați.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării