main logo
2119

Parlamentul a finalizat examinarea cererilor privind imunitatea lui Șor

Comisia juridică, numiri și imunități a finalizat examinarea celor 9 cereri ale PG, prin care a solicitat retragerea imunității deputatului fugar Ilan Șor, și a aprobat raportul, urmând să fie prezentate concluziile plenului Parlamentului pentru a adopta hotărârea în cazul acestor solicitări.

Parlamentul a finalizat examinarea cererilor privind imunitatea lui ȘorFoto: nokta.md

Informația a fost prezentată astăzi, 21 decembrie, de către președinta Comisiei, Olesea Stamate, în cadrul unui briefing de presă, după ședință, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

Potrivit deputatei, Biroul permanent al Parlamentului urmează să decidă dacă ședința plenului în cadrul căreia se vor examina cele 9 cereri va fi publică sau cu ușile închise.

Totodată, Stamate afirmă că avocații lui Ilan Șor au anunțat vineri, 17 decembrie, că nu vor mai participa la nicio ședință a Comisiei juridice, numiri și imunități, la care s-au examinat aceste cereri ale PG.

„Membrii Comisiei au primit toată informația comprehensivă de la Procuratura Generală și au analizat-o în detalii și foarte minuțios. A fost o informație destul de detaliată pe chestiunea ce i se impută domnului Șor”, a spus Stamate.

Olesea Stamate a mai precizat că, în cele 9 cereri sunt vizați anii 2012-2014, atunci când au avut loc frauda bancară și concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

La ședința de astăzi a Comisiei, desfășurată cu ușile închise, au participat procurorul general interimar, Dumitru Roibu, și alți doi procurori.

Amintim că, în dimineața de 16 decembrie curent, în adresa Parlamentului au parvenit nouă cereri de la Procuratura Generală privind ridicarea imunității lui Ilan Șor pentru reținerea, percheziția, arestarea și trimiterea acestuia în judecată.

Și în fosta legislatură Ilan Șor a rămas fără imunitate. S-a întâmplat în data de 15 august 2019. Cu un demers în acest sens a venit, la fel, Dumitru Robu. La baza cererii de atunci au stat acuzațiile că ar fi participat la devalizarea sistemului bancar în perioada 2010-2014 de la cele trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, cunoscută în spațiul public ca „frauda bancară” sau „furtul miliardului”.

Ilan Șor este în căutare internațională din 30 iulie 2019. A fugit din țară după ce Partidul Democrat (PDM), condus de Vladimir Plahotniuc, a cedat puterea în favoarea coaliției formate între PSRM și Blocul ACUM (PAS, Platforma DA). Acesta s-ar afla în Israel. În acea perioadă, și liderul democraților a dispărut, despre care se spune că ar fi în Turcia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării