main logo
359

Părinţii ar trebui să aleagă un ghiozdan şi nu o servietă pentru şcolarul lor

Părinţii, atunci când aleg geantă pentru copilul lor, trebuie să ţină cont de înălţimea acestuia şi să opteze pentru un ghiozdan şi nu pentru o servietă.

Părinţii ar trebui să aleagă un ghiozdan potrivit pentru şcolarul lor

Rucsacul distribuie uniform sarcina asupra spatelui, iar ţinuta copilului nu are de suferit. Ghiozdanul ar trebui să fie de culoare aprinsă, iar lateral să dispună de elemente reflectorizante, pentru că astfel şoferilor le va fi mai uşor să observe copilul când traversează strada, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

Aceste sfaturi sunt oferite de învăţători pentru părinţii viitorilor şcolari, care au participat la un forum educaţional, organizat de Direcţia municipală educaţie, cultură, tineret şi sport.

Viorica Morcov, învăţătoare cu grad didactic superior, a declarat că este importantă şi forma ghiozdanului. Lăţimea acestuia nu trebuie să depăşească umerii copilului. 

Dacă înălţimea copilului este de până la 120 cm, este necesar să fie ales un ghiozdan de tip orizontal. Dacă elevul este mai înalt de 130 cm, părinţii ar trebui să opteze pentru un model vertical.

Spătarul rigid al ghiozdanului previne presiunea asupra spatelui elevului. Pentru mai mult confort se recomandă ca spatele ghiozdanului să fie căptuşit. 

Materialul din care este confecţionată geanta şcolarului trebuie să fie uşor, trainic, hidrofug şi rezistent la ger. Este foarte bine dacă ghiozdanul se curăţă şi se spală uşor.

Curelele trebuie să fie dotate cu catarame care să permită reglarea lungimii. Ele trebuie să fie acoperite cu un material suplimentar moale pentru ca să nu rănească umerii şcolarului. 

De asemenea, curelele trebuie să fie trainice, cusute în câteva rânduri. Lăţimea lor trebuie să fie de cel puţin patru centimetri. Cu cât ele sunt mai late, cu atât mai uşor îi va fi copilului să ducă în spate greutăţi.

Viorica Morcov mai spune că este bine ca în partea ghiozdanului, care se lipeşte de spate, să fie puse manualele cu copertă rigidă. Pe spătar trebuie să fie cusută o ţesătură moale. 

Greutatea ghizdanului trebuie să fie distribuită uniform pe cele două curele şi acestea trebuie să aibă aceeaşi lungime. Nu se permite ca ghiozdanul să fie purtat pe un singur umăr.

Evenimentul a întrunit peste 200 de părinţi cu copii în clasa întâi, iar specialiştii de profil le-au explicat aspectele psihologice în adaptarea copilului de 6-7 ani la mediul şcolar şi ce e bine să ştie şi să poată un copil care păşeşte pragul şcolar. 

Pedagogii le-au vorbit părinţilor şi despre importanţa unui mod sănătos de viaţă, alegerea activităţilor extra-curriculare, precum şi despre partajarea corectă a timpului elevului etc.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării