main logo
2625

Părinți, nu colectați bani pentru cadouri: Se vor efectua controale

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport (DGETS) a Consiliul Municipal Chișinău vine cu un îndemn atât pentru cadrele didactice, cât și pentru părinții elevilor.

Părinți, nu colectați bani pentru cadouri: Se vor efectua controaleColaj: ea.md

„Şcoala este instituţia care participă într-un mod decisiv la educaţia generaţiilor tinere ale unei ţări, la transmiterea valorilor culturale şi morale, la construirea premiselor pentru noi schimbări sociale. Impactul şcolii în formarea tinerei generaţii este foarte important a implicării acesteia şi a valorilor transmise de ea.

Profesorii au nevoie uneori de o susținere din exterior pentru a conştientiza importanţa şi influenţa foarte mare pe care o au asupra tinerilor. Aceasta poate fi şi o motivaţie puternică pentru a se perfecţiona, pentru a evolua ei înşişi, pentru a se simţi importanţi prin ceea ce sunt şi nu doar prin activitatea de predare.

Stimați părinți, vă invităm la un dialog constructiv și la conștientizarea că parteneriatul școală-familie poate primi noi valențe. În acest context, vă invităm să fiți asociații imaginii pozitive a profesorilor, iar Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău, atenționează asupra respectării cu strictețe a cadrului normativ, care prevede interzicerea plăților formale și informale în instituțiile de învățământ subordonate”, se arată în mesajul DGETS, transmite Știri.md.

DGETS a emis Ordinul nr. 216 din 16.03.2021 „Cu referire la interzicerea plăților formale și informale de la elevi, familiile acestora și de la asociațiile obștești pentru personalul didactic și de conducere”; Ordinul nr. 642 din 21.08.2020 „Cu privire la interzicerea colectărilor ilicite de bani în instituțiile de învățământ general”, prin care se interzic categoric plăți sub orice pretext (presupusele taxe de înmatriculare în instituțiile cu finanțare de la buget, asigurarea cu manuale de alternativă, prestarea serviciilor educaționale suplimentare la programele de studii, consultații academice, efectuarea lucrărilor de reparație, amenajarea și dotarea instituțiilor de învățământ, organizarea activităților extrașcolare, etc.) sau acceptarea altor beneficii din partea elevilor și familiilor acestora.

În contextul sărbătorilor, părinții sunt îndemnați să nu colecteze bani, iar elevii să-și felicite dascălii cu lucrări confecționate de ei.

Totodată, considerăm că prin acest obicei părinții, mai degrabă, le fac un deserviciu profesorilor, pătându-le reputația.

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău solicită informarea repetată a angajaților instituțiilor de învățământ general și a comunității de părinți, a elevilor cu ordinele nominalizate.

Rolul sectorului educațional se conturează a fi unul esențial pentru asigurarea implementării Strategiei naționale de integritate și anticorupție, căci misiunea educativă a școlii obligă personalul din învățământ să demonstreze toleranță zero la corupție.

Astfel, pentru DGETS este primordial asigurarea respectării necondiționate a prevederilor actelor legislative și normative cu privire la interzicerea acumulărilor ilicite de bani în instituțiile de învățământ general din subordine, prin intermediul fondurilor clasei sau grupei, inclusiv la etapa înmatriculării copiilor la grădiniță, în clasa I și altor colectări informale.

De asemenea, #DGETS, prin diverse mijloace, va monitoriza respectarea prevederilor actelor normative de către actanții educaționali, cu referire la interzicerea plăților formale și informale și va întreprinde acțiunile necesare pentru a preveni și combate actele coruptibile în sistemul educațional, referind cazurile atestate organelor de drept.

Pentru sesizări îndemnăm să apelați linia verde 022 201 630 și totodată puteți transmite toate informațiile pe poșta electronică dgetsmun@gmail.com.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării