main logo
347

Până în anul 2030, toți cetățenii vor avea acces la apă calitativă

În ultimii trei ani, aproximativ 92 de mii de persoane au fost conectate la apeduct și peste 28 de mii – la sisteme de canalizare.

Până în anul 2030, toți cetățenii vor avea acces la apă calitativă

În cadrul unui eveniment, organizat în contextul Zilei mondiale a apei, ministrul agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului, Nicolae Ciubuc, a declarat că Ministerul va depune eforturi pentru a crea premisele necesare ca, până în anul 2030, toți cetățenii să aibă acces la apă calitativă, transmite Știri.md cu referire la Ipn.md.

Ministrul a menţionat că, în anul 2017, în mediul 770,6 mii de persoane aveau acces la servicii centralizate de canalizare, reprezentând 50,6% din populația urbană a țării. În mediul rural 47,4 mii de persoane au beneficiat de servicii de canalizare, această cifră reprezentând 2,3% din populația rurală a țării.

Nicolae Ciubuc s-a referit şi la râurile din ţară. În Republica Moldova există peste trei mii de râuri, iar clasele a IV-a și a V-a de calitate a acestora indică, spre regret, un grad înalt de poluare. Excepţie constituie fluviul Nistru și râului Prut, care pe diferite sectoare au clasa de calitate a II-a și a III-a.

„Ne propunem să îmbunătățim cadrul normativ, să îmbunătățim rețeaua de monitorizare a calității apelor râurilor mici, în special prin organizarea de expediții în teritoriu, care vor începe în această primăvară”, a declarat Nicolae Ciubuc.

Potrivit informațiilor oferite în cadrul conferinței, pentru populația Republicii Moldova volumul de apă disponibil este de aproximativ 500 m3 pe cap de locuitor pe an sau chiar mai puțin. Pragurile recomandate la nivel internațional definesc un volum de circa trei ori mai mare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării