main logo
6449

Pâine cu botcală ca pe vremuri: Rețeta inedită a unei familii din Săiți

Încă din vremuri se coace pâine cu botcală și fiecare gospodină avea reţeta ei. Acum nu se mai face așa ceva, însă în satul Săiţi, Lungu Nona, o femeie de 50 de ani bucură familia ei cu pâine sănătoasă.

Pâine cu botcală ca pe vremuri: Rețeta inedită a unei familii din SăițiFoto: studio-l.online

În cadrul unui reportaj marca Studio-l.online, femeia a povestit că prima botcală în familia ei a fost făcută din drojdie de vin. Mai exact, drojdia era strânsă de deasupra vinului, se amesteca cu făină de porumb formând un aluat. Ulterior, cu puţină apă se făceau sub forma unei pârjoale, iar iarna se uscau pe cuptor și vara la soare, transmite Știri.md.

Botcala făcută cu drojdie de vin nu sa menţinut mult pe masa familiei deoarece ei au găsit o metodă mai simplă.

„Având ultimul aluat făcut cu drojdie de vin, se ia o bucată din el și se pune la dospit o oră apoi se frământă cu puţină apă și se mai lasă o oră. Se frământă cu făină de porumb. Compoziţia primită se pune la cald să dospească două ore. Pe un tocător cu puţină făină de porumb se face forma și se usucă pe ambele părţi două zile. Botcala primită se păstrează în loc uscat. Se primește ideală, nu aș înlocui niciodată pâinea mamei pe nimic”, spune Lungu Liliana

În satul Săiţi, rar mai întâlnești persoane care să facă pâine cu botcală, majoritatea pâinea o cumpără sau coc în cuptor electric cu drojdie din magazin.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării