main logo
440

Pagube de peste 300.000 de lei în urma ploilor

Zeci de hectare de culturi agricole din raionul Cantemir au fost compromise de ploile puternice, care au căzut săptămâna trecută.

Pagube de peste 300.000 de lei în urma ploilor

Apa care s-a revărsat a distrus în calea sa şi infrastructura rutieră. Un drum local are nevoie de reparaţie, iar un pod riscă să se prăbuşească. Valoarea pagubelor se ridică la peste 300 de mii de lei, transmite Știri.md cu referire la prime.md.

Cele mai mari pierderi s-au înregistrat în satul Cîrpeşti din raionul Cantemir. Valeriu Bejenaru a semănat rapiţă pe 73 de hectare. În urma ploilor, aproximativ 80 la sută dintre culturi au fost spălate de apă, iar terenul a fost înămolit. Agricultorul susţine că pagubele se ridică la peste 140 de mii de lei, iar ca să aibă roadă anul viitor pământul trebuie recultivat.

„Aşa spălătură de sămânţă, de câmp e pentru prima dată. Tot masivul ăsta trebuia să fie verde ca un covor. E spălat tot până la 100 de procente. Un sac de seminţe de rapiţă costă 240 de dolari. Cu cât trebuie să vindem noi rapiţa ca să ne scoatem banii? ", a spus Valeriu Bejenaru, agricultor.

În aceeaşi localitate, ploile au spălat şi culturile de floarea-soarelui. 

„Ce ţine de floarea-soarelui, am estimat la trei hectare după suprafaţă. Ca pagubă, în total, în jur de 40 de mii de lei", a declarat Vladimir Berlinschi, specialist în cadrul Direcţiei agricultură din Cantemir.

Iar în satul Cîşla din acelaşi raion, ploaia a distrus o porţiune de peste 70 de metri de drum.

„Acest drum a fost reparat de două ori: anul trecut şi în primăvara acestui an. În data de 5 septembrie, în urma ploilor puternice, lutul a ajuns în şanţ şi drumul trebuie din nou reparat. Dacă va mai ploua puternic, acest drum va fi distrus complet şi va deveni impracticabil".

În urma ploilor puternice, şi un pod care leagă două sectoare ale satului Coştangalia a fost distrus complet. Potrivit primarului localităţii, acesta trebuie construit din nou. 

„Avem foarte mulţi elevi care învaţă la şcoală. Unicul drum de pietriş, variantă albă şi pod care pot să se deplaseze fără să înoate prin noroi. Avem nevoie de o sumă foarte mare de bani pentru că el trebuie demolat", a spus Tudor Hantea, primarul satului Coştangalia.

„La drum s-a făcut calcule de 60 de mii de lei. La acest pod din satul Coştangalia s-a făcut un calcul de 45 de mii, cu toate că necesită puţin mai mult", a zis Nicolae Butuc, specialist la Consiliul raional Cantemir.

Şi în luna august, precipitaţiile au provocat pagube în raionul Cantemir. Atunci, o ploaie cu grindină a distrus peste 17 hectare de viţă-de-vie în satul Ţărăncuţa.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării