main logo
44914

Pacientă infectată de la Spitalul Toma Ciorbă: Mor de foame aici

Pacienţii bolnavi de coronavirus, internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Toma Ciorbă", se plâng de foame. Ei spun că mâncarea pe care o primesc este puţină şi nu e săţioasă.

Pacientă infectată de la Spitalul Toma Ciorbă: Mor de foame aiciFoto: știri.md

Am aflat asta de la două paciente internate acolo, care au vrut să facă publică situaţia în care se află. Revoltate, ele se tem că nu vor muri de coronavirus, ci de foame. Administraţia spitalului neagă toate aceste acuzaţii, transmite Știri.md cu referire la tvr.md.

Una dintre femeile care s-au plâns de condiţiile de la spitalul "Toma Ciorbă" este Valentina Trocin. Are 65 de ani şi e din raionul Căuşeni. 

Pacienta povesteşte că atitudinea medicilor faţă de bolnavi este foarte bună, dar e revoltată de calitatea şi cantitatea alimentelor pe care le primesc pacienţii.

„Aici dau mâncarea ca la 15 sutci. Nişte orez, caşă pe apă, nu am văzut în 10 zile un ou, un măr, un peşte, o bucată de carne. Ne aduc găini zdohnite care au stat în congelator luni întregi şi ne hrănesc pe noi. 

Dar noi suntem bolnavi. Oamenii cu virus trebuie hrăniţi. Să aibă imunitate nu să murim de foame. Eu sunt leşinată, o să mor de foame aici. 

Aş dori ca să vină Ministrul Sănătăţii şi cu domnul Dodon, să vină să ne viziteze măcar o oră să vadă cum trăim noi aici şi ce mâncăm, în ce stare ne aflăm”, a declarat prin telefon Valentina Trocin.

Aceeaşi pacientă ne-a mai spus că saloanele în care sunt trataţi bolnavii de Covid-19 sunt prea aglomerate.

„Care condiţii? Ne-au pus ca pe oi! Câte 5 femei în salon şi bărbaţii sunt câte 7. Vine unul bolnav, noi deja aproape să plecăm acasă şi iar ne infectăm. 

Au fost cazuri. Două teste negative şi când aduce altă doamnă aici, şi iar s-a îmbolnăvit şi stă. Altfel noi de aici nu ieşim. O să stăm până la iarnă aici. Noi trebuie izolaţi toţi, să stăm în boxe”, a spus Valemtina Trocin.

O altă pacientă internată la Spitalul "Toma Ciorbă" a luat legătura cu noi şi s-a plâns de mâncarea primită la spital.

„Nu ne ajunge mâncarea. Nici un fel de vitamine, fructe sau ceva ca organismul să adune vitamine. Aici alimentarea e..., cred că şi câinii mănâncă mai bine decât noi. 

Dimineaţa am mâncat terci dulce cu apă, după care am mâncat supă şi seara tot terci dulce cu o bucăţică de budincă. 

Iată, aşa mâncare! Şi asta a fost tot! De fapt, bolnavii au nevoie de un regim aparte de îngrijire, dar aici nu e aşa”, a spus pacienta COVID-19, Spitalul "Toma Ciorbă"

Despre această situaţie strigătoare la cer ştie şi administraţia spitalului. 

Contactat de TVR Moldova, directorul instituţiei medicale a admis, parţial, că sunt unele probleme la capitolul alimentaţie, dar spune că lucrurile nu stau chiar atât de rău cum povestesc pacienţii. Totuşi, recunoaşte că s-au luat unele măsuri.

„Eu neg toate acuzaţiile acestea. Trei zile în urmă a fost comisie specială cu medicul dietolog, bucătăresele, asistentele superiore şi am revizuit situaţia pacienţilor, am mărit diversificarea produselor alimentare.

Văzând că situaţia e complicată şi pacienţii necesită o alimentare suplimentară au fost procurate acum suplimentar şi crenvurşti pentru pacienţi. Dar sunt suficiente produse în depozite pentru toţi pacienţii? Absolut. Sunt suficiente produsele alimentare”, a spus Sergiu Vasilița, director, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Toma Ciorbă"

La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Toma Ciorbă" sunt internaţi 140 de bolnavi de Covid-19. 

Potrivit administraţiei unităţii sanitare, toţi primesc mâncare de patru ori pe zi. Costul meniului zilnic pentru un pacient este, în medie, de 40 de lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării