main logo
4832

Păcatele vechi ale șoferului care i-a cerut polițistului să vorbească în limba rusă

Subiectul săptămânii este conflictul dintre un ofițer al Inspectoratului Național de Patrulare și un șofer din Găgăuzia.

Păcatele șoferului care i-a cerut polițistului să vorbească în rusă

Conform ultimelor informații, conducătorul auto a fost amendat de mai multe ori și chiar a fost privat de dreptul de a conduce, dar a ieșit basma curată, transmite Știri.md cu referire la Zugo.md.

Vedeți mai jos care sunt încălcările comise de automobilist în ultimii 9 ani.

În 2010 șoferul a fost prins deplasându-se fără plăcuțe de înmatriculare prin orașul Vulcănești. Atunci acesta a fost penalizat. În 2011 și două ori în 2012, conducătorul auto a fost amendat pentru lipsa poliției de asigurare și pentru parcarea în locuri interzise.

În anul 2013 și 2014 buclucașul a încălcat de mai multe ori Regulamentul Circulației Rutiere pe străzile Capitalei. Acesta a fost amendat pentru parcare neregulamentară și pentru nerespectarea semnelor de prioritate.

În 2015 conducătorul auto a mai fost amendat încă o dată pentru încălcarea regulilor de circulație pe străzile din orașul Vulcănești, iar în 2016 a fost prins beat la volan, șofând pe străzile din Comrat. Mai mult decât atât, în același an conducătorului auto i-au fost întocmite trei procese verbale pentru lipsa reviziei tehnice și poliței de asigurare.

În luna iulie 2017, șoferul în cauza a fost prins la volan în stare de ebrietate în orașul Cahul. Cazul a ajuns în judecată, iar magistrații au emis o ordonanță prin care a acesta a fost privat de dreptul de a conduce pe un termen de trei ani. Conducătorul auto a contestat decizia la Curtea de Apel, iar magistrații de acolo au tărăgănat dosarul, ca mai târziu să o remită către instanța de fond spre rejudecare. Când dosarul a ajuns de la Curtea de Apel înapoi la instanța de fond, expirase termenul de prescripție a dosarului, iar șoferul și-a redobândit permisul. În același an, automobilistul a mai primit 2 amenzi, una pentru depășirea vitezei, iar alta pentru înjurare.

Ultima amendă din dosarul conducătorului auto buclucaș este cea din 12 ianuarie 2019, când a depășit viteza pe străzile orașului Cimișlia și s-a luat de harță cu inspectorii de patrulare, deoarece nu i-ar fi vorbit în rusă.

Amintim că pe 12 ianuarie, un echipaj al INP a oprit un șofer care a depășit viteza. Conducătorul auto ar fi solicitat polițistului să vorbească cu el în rusă, dar acesta a refuzat, invocând că nu este obligat.

Amintim că, un șofer a somat un polițist pe nume Andrei Rotaru să-i vorbească în limba rusă, însă polițistul a refuzat.

Dorin Chirtoacă a calificat refuzul polițistului Andrei Rotaru de a vorbi cu un cetățean în limba rusă drept „un cadou pentru poetul nepereche al neamului romanesc, Mihai Eminescu” și chiar i-a sugerat lui Igor Dodon să îl decoreze.

De asemenea, deputata PLDM, Maria Ciobanu, a comentat cazul polițistului care a refuzat să vorbească în limba rusă cu un șofer din Găgăuzia. Ciobanu se întreabă dacă doar ea nu a văzut nimic neobișnuit în acest caz.

După ce bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a declarat că este supărată pe ofițerul de patrulare care a refuzat să vorbească în limba rusă, și Nata Albot susține că polițistul nu trebuia să vorbească în limba română, ci să se conformeze după limba vorbită de șofer.

„De câte ori am fost oprită de poliție în 5 ani de Canada, niciodată, niciun polițist nu mi-a cerut să vorbesc în vreo limbă anume. Dimpotrivă, de fiecare dată s-a ajustat la limba vorbită de mine, fie franceză sau engleză. Sunt curioasă dacă polițistul, devenit azi erou al Facebook-ului pentru că refuza să vorbească în limba șoferului, oprea un sârb, italian sau francez, tot îi cerea să vorbească românește sau căuta să se facă înțeles măcar într-o engleză stâlcită?

Eu cred, pot greși bineînțeles, că asemenea manifestări foarte mult dezbină oamenii și așa prea divizați și puțini rămași. Iar politicile de promovare și studiere a limbii române printre cetățenii de altă etnie sunt datoria demult uitată a altor instituții din Moldova, dar nicidecum a poliției", a scris Nata Albot pe Facebook.

Menționăm că MAI a declarat că acest angajat a procedat exact conform legislației în vigoare, iar cetățeanul din Găgăuzia ar trebui să studieze minuțios regulamentul circulației rutiere, dar și limba de stat, care apropo, o să-l ajute să aibă o comunicare mai bună cu angajații noștri data viitoare, și să-și argumenteze încălcarea altfel.

Și Inspectoratul Național de Patrulare (INP) susține că inspectorul de patrulare care a refuzat să vorbească în limba rusă cu un șofer stopat în trafic a acționat legal și că acesta nu avea obligația de a răspunde întrebărilor într-o altă limbă decât cea de stat.

Polițistul „erou” este logodnicul interpretei Tatiana Spînu. Acesta are vârsta de 27 de ani.

Andrei Rotaru este originar din raionul Hâncești, satul Logănești, satul de baștină al ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, și al primarului de Hâncești, Alexandru Botnari.

Tânărul activează în calitate de ofițer de patrulare în regiunea de centru a republicii.

Bașcanul Gagauziei, Irina Vlah, susține că reacția celor de la MAI, la solicitarea ei de a-i oferi o explicație în cazul polițistului acuzat că a refuzat să discute în rusă cu un șofer, a fost una nechibzuită și făcută în grabă.

Recent, polițistul de patrulare a vizitat Gimnaziul Logănești, acolo unde și-a făcut studiile. Acolo, a donat cărțile primite de la Chirtoacă:

„De avem sau nu dreptate,
Eminescu să ne judece”, a comentat polițistul de patrulare Andrei Rotaru.

Polițistul de patrulare a vizitat Gimnaziul Logănești, acolo unde și-a făcut studiile. 

„Cu profund respect d-nei Valentina Ochișor, am venit cu un dar pentru biblioteca școlară. Un set de cărți ale poetului Mihai Eminescu oferite de Dorin Chirtoacă. Dar din dar se face rai”, a relatat Andrei Rotaru.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării