main logo
481

Organizație: Corupția în instituțiile de învățământ a atins cote culminante

Corupţia în grădiniţele, şcolile şi liceele din Moldova a atins cote culminante, iar statul nu este capabil să soluţioneze această problemă.

Organizație: Corupția în instituțiile de învățământ a atins cote maximeFoto: Ipn.md

Această opinie a fost exprimată vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către preşedintele organizaţiei de tineret "Urmaşii lui Ştefan", Dumitru Roibu, transmite Știri.md. 

Potrivit agenţiei Infotag, el a menţionat că "sumele colectărilor de la părinţii, care se practică în aproape toate instituţiile de învăţământ şcolar şi preşcolar variază de la 300 de lei la 2,5 mii lei lunar".

"Mai mult, au fost înfiinţate nişte fundaţii sau organizaţii de caritate cu conturi bancare. Părinţilor chiar li se eliberează cec pentru bani pe care cică i-ar fi donat. În realitate, aceasta înseamnă estorcare de bani. Pedagogii motivează acest lucru prin lipsa mijloacelor suficiente de la stat pentru reparaţia încăperilor, lecţii suplimentare cu copiii, sărbători şi multe altele. Dar acestea sunt minciuni. Cea mai mare parte a banilor ajunge în buzunare", a spus Roibu.

El a adus drept exemplu asociaţia "Gaudeamus" de la un liceu din Chişinău.

"Am o chitanţă de la unul dintre părinţi, care a fost obligat să plătească 2,5 mii de lei. Se poate constata astfel că doar la un liceu se dă mită în sumă de peste 1,5 mil. lei. Aceasta este îmbogăţire ilegală, de care trebuie să se ocupe autorităţile competente, dar acest lucru nu se întâmplă", s-a indignat activistul.

Potrivit lui, există un ordin al Direcţiei Generale de Educaţie a Primăriei Chişinău din februarie 2019 prin care se interzice colectarea plăţilor informale de la părinţi.

"Nici acest document şi nici alte acte de interdicţie ale structurilor statului nu funcţionează, iar şefii neoneşti ai instituţiilor de învăţământ se ocupă de colectări ilicite", a subliniat Roibu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării