Organismele modificate genetic, pe agenda autorităților
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a convocat o ședință cu reprezentanți ai mediului academic, de cercetare, de afaceri și ai autorităților publice, pentru a discuta reglementările europene privind organismele modificate genetic (OMG) și modul în care acestea ar putea fi aplicate în Republica Moldova.

Întâlnirea face parte din seria de consultări organizate de MAIA în procesul de pregătire a poziției de negociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, inclusiv pe subiectele aferente Capitolului 12 – Siguranța alimentară, politici sanitare și fitosanitare, transmite Știri.md.
Participanții au discutat mai multe subiecte legate de alinierea legislației moldovenești la cea a Uniunii Europene, subiecte care pot influența activitatea agricultorilor și măsurile de biosecuritate.
În context, s-a subliniat necesitatea ca, în procesul de aliniere, instituțiile abilitate din Republica Moldova să poată să elaboreze un raport de evaluare privind OMG-urile, care să detalieze condițiile de introducere pe piață și, după caz, să argumenteze excluderea acestora de la cultivare.
În perioada următoare, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va continua organizarea consultărilor cu mediul de afaceri și autoritățile responsabile. Această etapă este esențială pentru a asigura o reprezentare corectă și echilibrată a intereselor tuturor operatorilor din sectorul agroindustrial, pe parcursul procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Ce sunt organismele modificate genetic
În general, produsele alimentare și furajele sunt obținute din plante și animale crescute și selecționate de oameni de mai multe mii de ani. În perioada recentă, a devenit posibilă modificarea alcătuirii genetice a celulelor și organismelor vii utilizându-se tehnicile biotehnologiei moderne, mai exact ale tehnologiei genetice.
Astfel, materialul genetic este modificat artificial pentru a se obține o proprietate nouă (de exemplu, rezistența unei plante la o boală, la o insectă sau la secetă, toleranța unei plante față de un erbicid, îmbunătățirea calității sau valorii nutriționale a alimentelor, creșterea productivității recoltelor). Astfel de organisme poartă numele de „organisme modificate genetic” (OMG).
Care este abordarea UE în ceea ce privește OMG
Abordarea aleasă de UE în ceea de privește OMG-urile se bazează pe principiul precauției și impune autorizarea oricărui OMG înainte de a fi introdus pe piață și monitorizarea din punctul de vedere al mediului a oricărui OMG autorizat după introducerea pe piață. Această abordare asigură un nivel ridicat de protecție a sănătății umane și animale, precum și a mediului.