main logo
1434

Orașul din R. Moldova care nu are apă potabilă la robinet de 10 ani

Locuitorii orașului Cupcini, raionul Edineț își pun zilnic sănătatea în pericol.

Orașul din R. Moldova care nu are apă potabilă la robinet de 10 ani

Asta din cauza apei care le vine la robinet. Ea este pompată cu impurități, cu bacterii periculoase și emană un miros de pește, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.

Cel puțin asta reiese atât din afirmațiile locuitorilor, cât și medicilor igieniști de la Centrul de Sănătate Publică Edineț și  de la Bălți. 

Autoritățile locale și instituțiile de resort dau din umeri și nu fac altceva decât să paseze responsabilitate de la una la alta.

Aceasta e definiția apei potabile dintr-un manual de Științe ale Naturii pentru clasa a III-a, citită de o elevă din Cupcini, raionul Edineț. 

Eleva știe doar din manual cum ar trebui să fie apa bună de băut, întrucât, în realitate, în orașul ei locuitorii nu au mai văzut de vreo 10 ani apă curată în robinete.

„Uitați-vă ce apă avem!. La noi familia e mare, noi pregătim mult, copii avem doi, maturi. Și noi tot timpul umblăm după apă la fântână. 

Plătim o sumă foarte mare, dar noi nu o folosim pentru mâncare, pentru băut, chiar și pentru rufe de spălat ea totdeauna e murdară”, se plânge o locuitoare a orașului Cupcini.

Nemulțumirea Ecaterinei Crâjanovschi o împărțesc și cei peste 4 mii de consumatori conectați la apeductul Prut – Edineț – Cupcini. Și asta în condițiile în care ei achită aproape 40 de lei pentru un metru cub de apă – unul din cele mai mari prețuri din țară. Lunar, o familie din Cupcini scoate din buzunar între 300 și 500 de lei numai pentru factura la apă.

 „Câte o dată și câte 500 de lei noi plătim. Da o folosim doar …E foarte scump pentru așa apă murdară”, se plânge Ecaterina Crâjanovskaia.

„Foarte murdară, te temi să te speli, nu mai vorbim că nu putem spăla rufele. Te temi să speli haine negre, dar nu albituri. Avem fântână în fața blocului. Pentru a pregăti mâncare, pentru a ne spăla, aducem apă de la fântână”, spune o locuitoare a orașului.

„Este fântână cu buton nu departe. De acolo aduc apă tot timpul, pentru că apa este mai curată. E foarte murdară. Nu pot să spăl nici vesela pentru că e foarte neagră”, se plânge o altă femeie.

„E murdară, foarte murdară și scumpă, 37,40 de lei un metru cub de apă. Spun că țevile sunt vechi, au 40-50 de ani și ele trebuie schimbate”, a menționat o locuitoare a orașului Cupcini.

O bună parte din instituțiile publice din orașul Cupcini folosesc, pentru consum, apa din fântânile arteziene care au fost săpate chiar în curtea acestora, inclusiv școlile și grădinițele.

”Toate fântânile la noi în localitate sunt poluate. Nu există nicio fântână în care calitățile apei chimice să corespundă necesităților. 

Ei spun că din apeduct apa este mai bună, dar când te uiți la calitatea fizică a apei, nu o poți folosi în alimentație. Nu o folosim, folosim apă din fântâna noastră”, a precizat directorul Gimnaziului „ Mihai Sadoveanu”, Ion Cojocaru.

În prezent, orașele Edineț și Cupcini sunt alimentate cu apă dintr-o sursă de suprafață – lacul de acumulare din satul Bădragii Vechi, unde se varsă râul Racovăț, afluent a râului Prut. De aici apa este pompată spre  stația de tratare – acolo unde are loc filtrarea ei.

”Este teolit. Se folosește la încărcarea filtrelor pentru filtrarea apei. Asta e cea mai măruntă fracție, care se pune deasupra”,  a precizat șeful de sector la apeductul central, Dorin Domnicean.

După filtrare prin apeductele uzate apa parcurge o distanță de peste 30 de kilometri până la consumatori. 

Tot acest drum ea este pompată și decantată în patru rezervoare cu volume diferite, iar în ultimul este trată și conform contractelor  semnate cu consumatorii, ea este potabilă. Totuși, cupcinenii se plâng pe calitatea ei.

Echipa NordNews a decis să verifice dacă apa livrată consumatorilor din Cupcini corespunde tuturor normelor. Astfel, ne-am deplasat atât la lacul de acumulare, cât și la stația de epurare. 

Ceea ce am văzut acolo sunt imagini desprinse dintr-un film despre Apocalipsă. Paradoxal, dar bazinul de acumulare de unde se alimentează orașele Edineț și Cupcini   nu este îngrădit și nici securizat. 

Acest lucru contravine Hotărârârii Guvernului Nr. 942, care prevede expres că în scopul evitării poluării prizelor de apă, acestea trebuie să fie protejate, prin crearea unor zone speciale de protecție sanitară.

„Acestea sunt pompele . Acestea sunt țevile, vine vine, o pompează și se duce la Edineț. Țevile sunt ruginite și mai este câte un prorâv și dacă are loc prorâvul, trebuie să tai țeava și acolo lucrează tractorul, excavatorul intră murdărie în țeavă și murdăria se duce direct în robinete la oameni” , a menționat paznicul.

În celulele de filtrare a apei, priveliștea e și mai dezolantă. Pereții acestora sunt de culoare verde-galbuie și emană un miros specific de pește.

„Apa trece prin filtre și se duce în rezervor, se așează, se mai limpezește și se se duce la Edineț și Cupcini. Acolo este un fel de nisip și apa trece prin nisipul acesta. – Dar de ce apa miroase a pește?

– Păi voi cum vreți, dacă apa e din iaz, iar acolo crește pește?!!!”, a adăugat paznicul.

În aceiași stare se afla și stația de clorinare a apei,  care a fost construită în anii 70’ ai secolului trecut.

Ajunși la lacul de acumulare din Bădragii Vechi, am prelevat o probă de apă, care avea o nuanță maronie.  Ne-am dus și în gospodăria unui locuitor din orașul Cupcini, pentru a preleva și de acolo o probă.

Metodele de prelevare au fost făcute conform cerințelor indicate de medicii igieniști de la Centrul de Sănătate Publică Bălți.

Așa că am lăsat apa să curgă din robinet continuu vreo 10 minute. Dacă la început apa avea o culoare puțin gălbuie, ulterior, a căpătat o nuanță maronie. Cele două recipiente le-am dus  la Centrul de Sănătate Publică din Bălți, pentru a evita conflictul de interese  dintre „Apă-Canal” Edineț și Centrul Raional de Sănătate Publică.

După câteva zile, au venit rezultatele. Conform lor și comentariilor oferite de medicii din Bălți în spatele  camerei de luat vederi, apa care vine la robinet nu poate fi folosită pentru consum. Mai mult decât atât, conform datelor, proba prelevată din bazinul de acumulare este mai calitativă decât cea care curge la robinet.

Principalii indicatori care arată că apa nu este potabilă sunt turbiditatea, mirosul, culoarea, concentarția de nitrați  și conținutul liber de Clor. 

Turbiditatea fiind test cheie de calitate a apei. De fapt, turbiditatea este opacitatea sau lipsa de transparență a apei provocată de particule foarte fine, în general, invizibile ochiului liber; turbiditatea pentru lichid este similară cu fumul pentru aer.

Nivelul ridicat al ei poate provoca boli. Iar norma admisibilă con form legii  de maxim o unitate.

Turbiditatea  apei  care vine la robinetele cupcinenilor depășește limita admisibilă de aproape 13 ori, iar pe cea din bazinul de acumulare de două ori. Apa are un miros strident, iar nivelul de nitrați este foarte ridicat.

Responsabilii de la Centrul de Sănătate Publică din Edineț spun că Întreprinderea Municipală „Apă-Canal Edineț” ar putea să-și sisteze activitatea pentru o perioadă, deoarece în probele prelevate din bazinul Racovăț s-au depistat bacterii E. Coli, care pot duce la declanșarea un focar de infecții în rândul consumatorilor. Potrivit lor, apa din robinet din orașul Cupcini este tehnică din cauza rețelelor de distribuție învechite.

„De două luni, indicii la probele sanitare și la cele biologice, nu corespund cerințelor. Deja s-a înaintat o hotărâre de suspendare a activității. Aceasta nu este apă potabilă, ea nu corespunde după turbiditate, culoare și la microbiologie au fost depistate bacterii ecoli. La indicatori microbiologici încă așa mulți E. Coli să ajungă la 20 nu a fost”, a precizat medicul igienist al CSP, Edineț, Nelea Caterinciuc.

Responsabilii de la Regia „Apă-Canal Edineț” spun că sistemul de alimentare cu apă este învechit, având un grad de uzură în proporție de 100 %, iar administrația publică locală din orașul Cupcini nu dorește să aloce niciun bani pentru reabilitarea rețelelor.

 „Eu sunt operator, gestionez un sistem care îmi este transmis în gestiune. Așa cum este el, vechi,  uzura e mare, stația de tratare necesită reparație capitală. 

Rețelele sunt vechi, au uzură 100 de procente. În orașul Cupcini nu au schimbat rețelele de când este orășelul. Rețelele sunt proprietate publică și sunt proprietatea administrației publice, noi, operatorul, nu avem în proprietate nicio  rețea, nici una nu ne aparține nouă”, a menționat director ÎM „Apă-Canal Edineț”, Vitalie Sorocan.

 La rândul său, primarul de Cupcini, Ivan Ostaficiuc, care inițial a refuzat să discute cu jurnaliștii nordnews, spune că responsabilitatea pentru reabilitarea celor 40 de km de rețea cade pe umerii Întreprinderii Municipale „Apă-Canal”, Edineț care gestionează sistemul de alimentare cu apă.

 „Eu o să răspund de calitatea apei, atunci când eu voi construi sistemul de ridicare a apei. Eu o să construiesc un nou sistem, dacă voi mai munci, dar dacă nu voi fi eu, alții o vor construi. 

El poate spune orice, el e omul care răspunde de calitatea apei, aparține Regiei Apă Canal Edineț, toate pretențiile la ei, de ce apa e așa de murdară, pe el trebuie să îl întrebăm. 

Pe el trebuie de îl atras la răspundere, de ce apa așa e de murdară? Dar ei se folosesc de bani noștri”, a precizat primarul or. Cupcini, raionul Edineț, Ivan Ostaficiuc.

În anul 2015 a fost elaborat un Concept de Proiect Posibil de  construcție a unui sistem modern de alimentare cu apă și canalizare  în orașele Edineț și Cupcini. Pentru reabilitarea acestuia sunt necesare peste 9 milioane de euro, echivalentul  a 180 de milioane de lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării