600
1
Opinii: Ce riscuri implică propunerea lui Dodon de a reduce datoria miliardului
600
1

Mecanismul propus de președintelui Igor Dodon pentru „a reduce” datoria miliardului furat nu este o noutate pentru R. Moldova.

Foto: știri.md

În opinia experților economici, soluția propusă de șeful statului va reduce din independența și imaginea BNM și ar putea comporta anumite riscuri în cazul unei eventuale crize, transmite Știri.md cu referire la Zdg.md.

Potrivit expertului economic din cadrul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, R. Moldova a renunțat să transfere profitul BNM în bugetul stat pentru a întări această instituție, iar soluția propusă de șeful statului ar putea avea consecințe negative în cazul unei eventuale crize economice.

La modul practic, președintele Dodon a anunțat că datoria miliardului furat ar urma să fie redusă cu circa 5-6 miliarde de lei. Drept soluție, Dodon propune transferarea profitului Băncii Naționale în bugetul de stat.

Mecanismul propus de șeful statului a fost pus însă în aplicare anterior, spune Veaceslav Ioniță, ca în 2003 să se renunțe la această practică.

În concluzie, Ioniță precizează că statul nu ar trebui să facă altceva decât să îi tragă la răspundere pe cei care se fac vinovați de frauda bancară. 

De aceeași părere este și Dumitru Pântea, expert economic în cadrul Expert-Grup, care susține că prin această soluție, „factorul politic se vede incapabil să ducă la bun sfârșit dosarul privind frauda bancară” și caută soluții alternative pentru a recupera miliardul.

Citiți mai mult pe Zdg.md.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter