main logo
503

Opinie: Susținerea de către ONU a retragerii trupelor rusești din Moldova, un succes al diplomației

Susținerea de către ONU a retragerii trupelor rusești de pe teritoriul regiunii transnistrene este un fapt istoric, este un lucru mult dorit de guvernarea actuală.

Opinie: Rezoluția ONU, un succes al diplomației moldovenești

Totodată, acesta înseamnă o victorie a diplomației moldovenești. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Deputatul democrat Eugen Nichiforciuc susține că această susținere a ONU este o victorie a diplomației moldovenești și a guvernării pentru că aceasta a reușit, după ani buni de tăcere, să readucă pe agenda internațională acest subiect. Parlamentarul spune că documentul a fost co-semnat de încă șapte state: România, Ucraina, Georgia, Estonia, Letonia, Lituania și Canada. „Mizăm foarte mult că dialogul va fi reluat și angajamentele care au fost asumate la Summit-ul OSCE din Istanbul din anul 1999 Federația Rusă până la urmă și le va îndeplini. Trebuie de menționat că nu este un gest neprietenesc față de Federația Rusă. Aflarea trupelor străine pe teritoriul Republicii Moldova nu este compatibil cu un stat suveran, integru, independent”, a afirmat politicianul.

Consilierul premierului pe probleme sociale, Mircea Buga, consideră că susținerea de către ONU a retragerii Grupului operativ al trupelor rusești de pe teritoriul regiunii transnistrene este un fapt istoric, este un lucru mult dorit de guvernarea actuală. „Este bine că marea majoritate a țărilor care au participat la acest vot au votat în favoarea acestei rezoluții. Or, Republica Moldova are nevoie de o susținere masivă în privința retragerii trupelor rusești de pe teritoriul ei”, a declarat Micea Buga. Potrivit lui, această susținere înseamnă un succes indiscutabil al diplomației moldovenești, al Guvernului actual.

Vineri, 22 iunie, Adunarea Generală ONU a votat proiectul de rezoluție propus de Republica Moldova privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Documentul a fost votat de 64 de state, contra s-au expus 15, iar 83 de state s-au abținut.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării