main logo
885

Opinie: În chioşcurile de ziare nu trebuie să se vândă țigări

Chioşcurile de ziare din Chișinău nu trebuie să comercializeze țigări.

Opinie: În chioşcurile de ziare nu trebuie să se vândă țigări

Această opinie a fost exprimată de președintele Comisiei pentru protecția socială, sănătate, educație, cultură, mass-media și relații interetnice a Consiliului Municipal Chișinău, Alla Nemerenko, transmite Știri.md cu referire la noi.md

Potrivit oficialei, ea nu se opune amplasării de chioşcuri de ziare pe străzile centrale, dar în același timp în acestea nu ar trebui să se vîndă produse cum ar fi țigările. 

„Eu, în calitate de angajată a sistemului de ocrotire a sănătății, nu pot vota în mod categoric proiectul, decât dacă acesta va conţine o specificație precum „vânzarea de periodice fără produse conexe - țigări și multe alte tipuri similare", deoarece suntem adepţii promovării unui mod de viață sănătos", şi-a expus punctul de vedere Alla Nemerenco. 

 „Aşa şi nu am auzit un răspuns la întrebarea mea de ce chioșcurile SA „Moldpresa” funcționează și noaptea, când chiar şi fumătorii dorm. Ce se poate vinde acolo? Nu se ştie care le sunt veniturile. Ce caracter au? Niciun agent economic nu va întreţine puncte de comerţ cu regim nocturn dacă nu există venituri. Este o nuanţă ce dă de crezut că se vinde ceva ilegal acolo", a spus ea. 

La rândul său, directorul de dezvoltare al „Moldpresa” SA (una dintre companiile care operează rețeaua de ziare), Rodion Stamatin, într-un comentariu a asigurat că chioșcurile lor nu lucrează niciodată noaptea târziu, cu atât mai mult nu fac comerţ cu băuturi alcoolice, chiar şi cu băuturi cu grad redus de alcool. 

Potrivit lui, se pare că consilierii municipali sunt induși în eroare și confundă situaţia cu punctele comerciale având un alt gen de activitate. 

„Atunci când se abordează cazuri excepționale de comerț din chioșcuri de pe străzile centrale, consilierii ar trebui să vadă acest lucru nu ca o înlesnire pentru un anumit agent economic, ci ca o înlesnire pentru două tipuri de activitate – pentru distribuitorii de ediţii periodice și pentru vânzătorii de flori. 

Și după aceasta autoritățile locale vor avea de decis cu privire la cine va fi implicat în aceste tipuri de activități", a adăugat Rodion Samatin. 

Potrivit lui, vor activa acei agenți economici care vor dovedi că pot desfășura astfel de activități. Este de remarcat faptul că oraşul Chișinăul este depăşit triplu de cea mai înapoiată ţară europeană în ceea ce privește numărul de puncte de distribuție a presei scrise la 1.000 de locuitori. 

În perioada confruntării dintre Primărie şi punctele comerciale mobile, 24 de chioșcuri au fost evacuate din centru, inclusiv din grădina publică centrală. Totuşi, în toate timpurile, la intrarea în parc s-au vândut ziare, care se puteau cumpăra pentru a fi răsfoite stând pe bancă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării