main logo
1158

ONG-urile din mass-media atacă dur confiscarea tirajului ziarului Cuvântul

Organizaţiile neguvernamentale din domeniul mass-media semnalează cazul ieșit din comun, unde poliția a confiscat tirajul de ziare a săptămânalului „Cuvântul”.

ONG-urile din mass-media atacă confiscarea tirajului ziarului CuvântulONG-urile din mass-media atacă dur confiscarea tirajului ziarului „Cuvântul”

ONG-urile mass-media califică acest incident ca un abuz grav din partea poliţiei şi o încercare de intimidare a jurnaliştilor acestui săptămânal independent care au publicat în ultima perioadă mai multe investigaţii despre averile şi interesele personale ale conducerii raionului şi în special ale doamnei Eleonora Graur, preşedinta raionului Rezina şi vicepreşedinta Partidului Democrat. „Sechestrarea tirajelor unor publicaţii este o practică a regimurilor totalitare, reprezentând un derapaj antidemocratic şi un atac grav asupra libertăţii de exprimare. Motivul invocat de poliţia din Rezina, şi anume lipsa foii de parcurs a şoferului care transporta tirajul ziarului „Cuvântul” într-un automobil privat în raza oraşului Rezina, este unul ilegal şi reprezintă o încălcare a normelor de transport în vigoare. Cerem Ministrului Afacerilor Interne Alexandru Jizdan să iniţieze o anchetă de serviciu şi să dispună de urgenţă scoaterea sechestrului pentru ca tirajul ziarului „Cuvântul” să ajungă la cititori, fără a-i priva de dreptul la informaţie. Cerem sancţionarea persoanelor care au ordonat aplicarea sechestrului şi excluderea unor astfel de practici antidemocratice din activitatea poliţiei. Solicităm primului ministru Pavel Filip şi preşedintelui Parlamentului Andrian Candu să intervină pentru a elucida cauzele reale ale producerii acestui incident şi posibilele implicaţii politice”, se arată într-un comunicat.

ONG-urile din mass-media aduc la cunoștința Delegaţiei Uniunii Europene şi Ambasadei SUA în Republica Moldova, altor parteneri de dezvoltare, şi solicită intervenţia lor pentru asigurarea libertăţii editoriale a publicaţiilor independente din Republica Moldova.

UNIMEDIA amintește că tirajul ziarului Cuvântul de la Rezina a fost confiscat de Politia locală a Inspectoratului de Poliție Rezina. Informația a fost confirmată pentru UNIMEDIA de ofițerul superior de presă al IP Rezina, Diana Maxim.

Contactat telefonic, directorul publicației săptămânale „Cuvântul”, Tudor Iașcinco, a declarat pentru UNIMEDIA că ajutorul tipografului a luat cele 3800 de exemplare și s-a urcat cu ele în mașina personală. În drum spre oficiul poștal Șoldănești a fost oprit de un echipaj de poliție, care a confiscat ziarele. Iașcinco spune că oamenii legii nu au avut dreptul să confiște și să sigileze mașina întrucât nu era una de serviciu, dar personală.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării