main logo
335

ONG-urile de media cer CSM menținerea unui climat deschis în justiție

Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă regretul în legătură cu decizia de a restricționa accesul mass-mediei la ședința de validare a mandatului de primar al capitalei, care a avut loc marți, 19 iunie.

ONG-urile de media cer CSM menținerea unui climat deschis în justiție

Semnatarii au făcut apel către Consiliul Superior al Magistraturii, organ cu atribuții de administrare a sistemului judecătoresc, să mențină un climat deschis în justiție și să susțină presa în efortul său de a reflecta evenimentele importante de pe agenda publică, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Potrivit declarației, magistrata Rodica Berdilo, de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a restricționat participarea presei la ședința de judecată. Jurnaliștii au fost admiși în sală abia după încheierea deliberărilor, care au durat patru ore, iar hotărârea a fost pronunțată la ora 22:00. Reprezentanți ai numeroaselor organizații de presă care au venit să reflecte subiectul de interes public au fost nedumeriți de faptul că au fost somați să părăsească sala de judecată – având în vedere că la ședința anterioară, prezidată de un alt judecător, presa a avut acces liber.

ONG-urile amintesc că rolul mass-mediei este de a informa cetățenii țării asupra oricăror evenimente care le pot influența viața, drepturile și interesele, iar una din obligațiile autorităților este de a asigura buna funcționare a instituțiilor și mecanismelor care oferă informațiile respective. În acest scop, mass-media are dreptul de a face imprimări audiovizuale, să filmeze și să fotografieze, precum și să asiste la ședințele publice ale instanțelor de judecată de orice nivel.

Semnatarii precizează că în subiectele cu o rezonanță socială deosebită nu doar hotărârile de judecată sunt de interes public, ci și dezbaterile judiciare și argumentele părților. Or, în acest caz, prin acțiunile magistratei, nu doar jurnaliștilor li s-a îngrădit dreptul de a-și exercita meseria liber, dar și cetățenilor li s-a îngrădit dreptul de a avea acces la informație – drept prevăzut și în Constituție.

Semnatarii declarației sunt: Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, Centrul ”Acces-Info”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării