main logo
439

ONG-urile cer casarea hotărârii de invalidare a alegerilor locale

Membrii Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu hotărârile emise de Judecătoria municipiului Chișinău și Curtea de Apel Chișinău, prin care nu s-a confirmat legalitatea alegerilor locale.

ONG-urile cer casarea hotărârii de invalidare a alegerilor locale

Membrii Coaliției sunt în dezacord total cu motivația și argumentele invocate în vederea invalidării votului a peste 240 de mii de locuitori ai municipiului Chișinău sau a circa 40% din electorat. 

Într-o declarație prezentată într-o conferință de presă la ipn, vineri, semnatarii solicită instanțelor judecătorești să revină la normalitate, să aplice cu bună credință prevederile legale și să caseze hotărârile emise pe 19 iunie și, respectiv, pe 21 iunie, transmite Știri.md.

Semnatarii menționează că motivația instanțelor este defectuoasă, neconcludentă și subminează și mai mult încrederea cetățenilor în independență și profesionalismul sistemului judecătoresc. 

„Codul Electoral prevede trei tipuri de sancțiuni: juridică (electorală), contravențională și penală. Pentru agitația electorală ilegală se sancționează contravențional candidatul sau candidații cu amendă maximă de 1500 lei (circa 75 de euro). 

De facto, prin invalidarea alegerilor au fost pedepsiți toți cei peste 240 de mii de alegători care au participat la scrutin, niciunul dintre care nu a contestat caracterul legal al scrutinului, dar și toți contribuabilii Republicii Moldova care achită taxe în bugetul de stat din care au fost finanțate aceste alegeri locale noi”, a citat din declarație secretarul Coaliției, Polina Panainte.

Potrivit directorului executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boţan, influența îndemnurilor la vot din ziua alegerilor, care este invocată de către instanța de judecată, putea fi în opinia sa deopotrivă negativă și pozitivă. 

Pentru invalidarea alegerilor era necesar ca prima instanță să demonstreze că influența a fost negativă. O astfel de dovadă nu poate fi valabilă, decât dacă cetățenii sau concurenții electorali contestă rezultatele alegerilor sau dacă cetățenii se revoltă direct prin intermediul protestelor. 

Dacă îndemnurile concurenților electorali din ziua alegerilor a condus la creșterea prezenței la vot în cel de-al doilea tur de scrutin, atunci judecătoria urma să demonstreze că o participare mai înaltă dăunează procesului electoral, lucru imposibil de demonstrat. Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, a constatat o influența pe care nu a calificat-o în niciun fel, lucru care descalifică decizia de invalidare a alegerilor.

Semnatarii declarației menționează că deciziile abstracte ale curților de justiție subminează întreg procesul electoral, care potrivit legislației trebuie să se încununeze cu alegerea primarului municipiului Chișinău. 

Dacă curțile de justiție au declarat invalidarea alegerilor, ele trebuiau să identifice la modul concret, fără echivoc, vinovații ce urmează să fie eliminați din competiția electorală pentru reluarea votării. 

Acest lucru nu a fost făcut, iar impactul deciziilor a provocat protestul alegătorilor.

Un alt aspect semnalat de către ONG-uri este continuarea practicii unei justiții selective de către sistemul judecătoresc. Pavel Postica, director de programe în cadrul Asociației Promo-LEX, a menționat că, de exemplu, în cazul candidatului Partidului Politic Șor pentru comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei, unde chiar au fost înaintate alegații de încălcare care puteau fi sancționate cu excluderea din cursă a concurentului și implicit anularea alegerilor pe motivul coruperii alegătorilor, scrutinul a fost validat. 

Pe de altă parte în Chișinău, pentru o abatere minoră, care se sancționează contravențional cu o amendă maximă de 1.500 de lei, ce poate fi aplicată exclusiv candidatului responsabil de abatere și care nu este prevăzută în lista sancțiunilor juridice ce pot duce la excluderea din cursa electorală, alegerile au fost invalidate, în acest fel, de facto, fiind exclus din cursă candidatul învingător.

În declarație se mai menționează tergiversarea și lipsa de transparență în procesul de examinare a cazului, dar și consecințele negative ale invalidării alegerilor. 

Potrivit semnatarilor, atitudinile tranșante ale partenerilor de dezvoltare rezonează cu aprecierile referitoare la eșecul reformei justiției, confirmată o dată în plus de deciziile curților de invalidare nejustificată a alegerilor primarului municipiului Chișinău.

Declarația este semnată de către membrii Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, care este constituită din 35 de organizații, dar și de către membri ai Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic și alte organizații non-guvernamentale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării