main logo
640

OMS: Republica Moldova a eliminat rujeola și rubeola indigenă

Republica Moldova se numără printre cele 33 de țări care au eliminat cu succes rujeola și rubeola indigenă prin imunizare. Concluzia bazată pe acoperirea vaccinală durabilă a fost făcută de Comisia regională europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

OMS: Republica Moldova a eliminat rujeola și rubeola indigenăOMS: Republica Moldova a eliminat rujeola și rubeola indigenă

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Republica Moldova a obţinut în ultimii ani succese remarcabile la capitolul imunizare.

Prin intermediul unei rate mari de vaccinare, în Moldova a fost eliminată poliomielita și menținut statutul țării liberă de această infecție.

Totodată, în anii 2011-2017 n-au avut loc cazuri de tetanos, difterie, rubeolă. Comparativ cu anul 2000, în 2017 a fost redus numărul cazurilor de oreion de la 1.943 la 78 şi de hepatită virală B de la 751 la 23. 

Implementarea vaccinului contra infecției rotavirale a favorizat reducerea numărului de bolnavi de la 782 în anul 2012, la 396 de cazuri în anul 2017.

Biroul Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății a anunţat că, ultima săptămână a lunii aprilie a fost declarată „Săptămâna Europeană a Imunizărilor”. 

Republica Moldova, alături de toate țările din regiunea europeană, s-a alăturat la acest eveniment şi va desfăşura acţiuni menite să crească gradul de conștientizare privind dreptul și responsabilitatea fiecărei persoane de a fi protejat împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării