main logo
627

OMS dă startul Săptămânii Europeane a Imunizărilor 2019

În fiecare an, Regiunea Europeană a OMS marchează Săptămâna Europeană a Imunizărilor (SEI) pentru a promova vaccinarea ca fiind vitală pentru prevenirea bolilor și protejarea vieții.

OMS dă startul Săptămânii Europeane a Imunizărilor 2019

În acest an, campania se desfășoară în perioada 24-30 aprilie 2019 şi vizează sensibilizarea populației cu privire la beneficiile vaccinării și sărbătorirea „eroilor vaccinării” care contribuie în multe feluri la protejarea vieții prin vaccinare, transmite Știri.md cu referire la regional.md.

Eroii vaccinării includ lucrătorii din domeniul sănătății care administrează vaccinuri, părinții care aleg vaccinarea pentru copiii lor, precum și toți cei care susțin și împărtășesc informații bazate pe dovezi despre importanța și rolul vaccinurilor.

SEI atrage atenția nu numai asupra progreselor înregistrate deja în reducerea riscului de boli care pot fi prevenite prin vaccinare, ci și asupra persoanelor care încă nu conștientizează beneficiile vaccinării. 

Este nevoie de mai mult efort pentru a ne asigura că golurile în acoperirea vaccinală sunt eliminate și nimeni nu rămâne neprotejat.

Vaccinurile au contribuit la sănătatea și bunăstarea tuturor. În ultimii 60 de ani, imunizarea a salvat mai multe vieți în rândul copiilor, decât orice alte intervenţii medicale. 

Impactul acestei revoluţii asupra prevenirii bolilor în doar câteva zeci de ani este enorm. Rujeola a cauzat aproximativ 2.6 milioane de decese în fiecare an, înainte ca vaccinarea pe scară largă să fie pusă în aplicare în 1980. 

Datorită vaccinului rujeolic, această boală extrem de contagioasă se poate preveni acum. Este o binecuvântare și o realizare că aceste boli sunt doar o tristă amintire astăzi.

Începând cu anul 2016, Republica Moldova procură toate vaccinurile doar prin intermediul UNICEF, ceea ce a permis să avem acces la vaccinuri eficiente, inofensive  și administrate la timp. 

În pofida acestui fapt, refuzurile la vaccinare au continuat să crească, ceea ce a favorizat apariția cazurilor de rujeolă. Astfel, în anul 2018 s-au înregistrat 340 cazuri de rujeolă și în 90% dintre cazuri, persoanele nu aveau nicio doză de vaccin rujeolic.

R.Moldova se numără printre țările care au implementat cu succes vaccinul contra infecției cu Papilomavirus uman. Din anul 2018, vaccinul HPV este introdus în Calendarul de vaccinări ca vaccin obligatoriu fetițelor cu vârsta de 10 ani. 

Acest succes se datorează populației care conștientizează rolul acestui vaccin în prevenirea cancerului de col uterin. 

Datele statistice cu privire la acest tip de cancer sunt alarmante, anual în R.Moldova se înregistrează circa 300 de cazuri noi de cancer de col uterin și în jur de 170 de persoane pierd lupta cu această maladie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării