main logo
483

Ombudsmanul, recomandări către judecători privind secțiile din diasporă

Avocatul Poporului recomandă mărirea numărului secțiilor de votare deschise în afara țării și al celui de buletine de vot, în scopul acoperirii în deplin a volumului solicitărilor cetățenilor Republicii Moldova și creării condițiilor optime pentru realizarea dreptului la vot fiecărui cetățean.

Ombudsmanul, recomandări către judecători privind secțiile din diasporăFoto: știri.md

O cerere de intervenire în acest sens a fost depusă de Ombudsman la Curtea de Apel în procesul deciziei CEC privind constituirea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Cererea în cauză a fost depusă ca urmare a sesizării din oficiu în problema enunțată, Avocatul Poporului a constatat că hotărârea Comisiei Electorale Centrale cu privire la constituirea secțiilor de votare în străinătate contravine standardelor în domeniul drepturilor omului și nu va asigura realizarea dreptului la vot pentru toți cetățenii.

În concluzia depusă de Avocatului Poporului se menționează că asigurarea realizării dreptului la vot al tuturor cetățenilor și a dreptului de a fi ales, indiferent de locul aflării, este o obligație a statului care rezultă din Constituția Republicii Moldova și tratatele internaționale la care țara noastră este parte.

Avocatul Poporului atrage atenția asupra dezideratului că universalitatea sufragiului reprezintă realizarea dreptului electoral indiferent de reședință, sex, rasă, naționalitate, limbă, proveniența socială, funcția deținută sau exercitată, genul de activitate, religie, aspirații politice, avere sau de alte criterii și circumstanțe.

Avocatul Poporului a solicitat Curții de Apel Chișinău să ia în calcul argumentele prezentate în concluzia depusă  la examinarea cauzei în materie de contencios administrativ, la acțiunea înaintată la data de 06 iunie curent de Blocul Electoral „Renato Usatîi” și la data de 07 iunie înaintată de către Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, împotriva Comisiei Electorale Centrale.

Precizăm că, astăzi, Curtea de Apel examinează cauza dată și urmează să se pronunțe asupra legalității deciziei luate de CEC.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării