main logo
481

Ombudsmanul: Consiliul pentru prevenirea torturii nu se lichidează, ci se reformează

Avocatul Poporului consideră că reacțiile ONG-urilor care contestă trecerea la ombudsman a atribuțiilor pe linie de prevenire a torturii au apărut pentru că nu au fost bine înțelese intențiile sale.

Ombudsmanul: Consiliul pentru prevenirea torturii nu se lichideazăFoto: IPN

Mihai Cotorobai a declarat pentru IPN că propunerile sale au rolul de a îmbunătăți prevenirea actelor de tortură, transmite Știri.md.

„Ministerul Justiției a solicitat poziția Biroului Avocatului Poporului pe marginea unui întreg pachet de legi pe marginea drepturilor omului, în care figura și un articol despre funcționarea Consiliului pentru prevenirea torturii”, a precizat Mihai Cotorobai.

Avocatul poporului crede că ONG-urile  au scos din context propunerile făcute de el. „Da, noi propunem modificarea mecanismului pentru perfecționarea sistemului de prevenire a torturii. Dar reprezentanții societății civile și-au luat asupra lor mai multe atribuții care nu le aparțin și activitatea lor reprezintă o imixtiune în activitatea autorităților publice”, a menționat ombudsmanul.

Mihai Cotorobai a mai spus că printre ONG-urile semnatare a notei de contestare a trecerii la avocatul poporului a atribuțiilor de prevenire a torturii se află organizații care nu au nicio tangență cu drepturile omului.

„În majoritatea țărilor, mecanismele de prevenire a torturii aparțin avocatului poporului, care contractează experți din societatea civilă pentru a efectua această prevenire a torturii”, a mai spus Mihai Cotorobai.

Ombudsmanul a mai declarat că propunerile sale au avut rolul de a face mai eficientă funcționarea Consiliului pentru Prevenirea Torturii, acesta urmând a fi reformat și nu lichidat. „Membrii consiliului rămân în calitate de experți contractați de către avocatul poporului”, a conchis Mihai Cotorobai.

Mai multe ONG-uri au cerut Ministerului Justiției să nu pună în aplicare inițiativa de desființare a Consiliului pentru prevenirea torturii (CpPT) și trecerea către avocatul poporului a atribuțiilor acestuia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării