6 ianuarie, 17:30
5
5 083

Omagiu pentru Viorica: Parcul unde a locuit îi va purta numele

6 ianuarie, 17:30
5
5 083

Parcul Spitalului Universitar Careggi din Florența se va numi „Area verde Viorica Zaiat”.

Omagiu pentru Viorica: Parcul unde a locuit îi va purta numeleFoto: rotalianul.com

Conducerea unității spitalicești și reprezentanții Primăriei orașului au hotărât să dedice acest spațiu verde Vioricăi Zaiat, moldoveanca moartă la 45 de ani de ciroză hepatică, într-o baracă de pe teritoriul grădinii respective, transmite Știri.md cu referire la rotalianul.com.

În ultimii ani, Viorica a îngrijit plantele și a avut grijă de pisicile fără stăpân care căutau adăpost în parcul din apropierea spitalului.

Trăia acolo, într-o cocioabă, deși era o femeie deosebit de educată și instruită, cu o facultate absolvită și vorbitoare de 6 limbi străine.

Încă nimic oficial și definit, dar directorul general de la Careggi, Rocco Damone, a spus „da” ideii lansate de Corriere Fiorentino, cea de a dedica grădina Vioricăi.

O intenție asupra căreia pare să converge și primarul Dario Nardella, care a citit trista poveste a femeii moldovence. Consilierul Sara Funaro îi va contacta în următoarele ore pe cei de la Spitalul Careggi pentru a demara procedurile.

Viorica Zaiat vorbea șase limbi și absolvise o facultate, dar o serie de evenimente nefericite din viața ei au făcut-o să găsească refugiu în consumul excesiv de alcool.

Tatăl Vioricăi a murit când ea era mică, mama, alcoolică și ea, a fost găsită fără viață pe o uliță dintr-un sat din Moldova. 

Poate de aceea a început să bea Viorica, pentru a uita, doar că alcoolul a pus stăpânire pe viața sa și a însoțit-o până la mormânt.

Întreaga sa poveste o puteți citi în articolul: Povestea dureroasă a moldovencei înmormântate fără preot în Italia.

Conducerea unității spitalicești și reprezentanții Primăriei orașului au hotărât să dedice acest spațiu verde Vioricăi Zaiat, moldoveanca moartă la 45 de ani de ciroză hepatică, într-o baracă de pe teritoriul grădinii respective, transmite Știri.md cu referire la rotalianul.com.

În ultimii ani, Viorica a îngrijit plantele și a avut grijă de pisicile fără stăpân care căutau adăpost în parcul din apropierea spitalului.

Trăia acolo, într-o cocioabă, deși era o femeie deosebit de educată și instruită, cu o facultate absolvită și vorbitoare de 6 limbi străine.

Încă nimic oficial și definit, dar directorul general de la Careggi, Rocco Damone, a spus „da” ideii lansate de Corriere Fiorentino, cea de a dedica grădina Vioricăi.

O intenție asupra căreia pare să converge și primarul Dario Nardella, care a citit trista poveste a femeii moldovence. Consilierul Sara Funaro îi va contacta în următoarele ore pe cei de la Spitalul Careggi pentru a demara procedurile.

Viorica Zaiat vorbea șase limbi și absolvise o facultate, dar o serie de evenimente nefericite din viața ei au făcut-o să găsească refugiu în consumul excesiv de alcool.

Tatăl Vioricăi a murit când ea era mică, mama, alcoolică și ea, a fost găsită fără viață pe o uliță dintr-un sat din Moldova. 

Poate de aceea a început să bea Viorica, pentru a uita, doar că alcoolul a pus stăpânire pe viața sa și a însoțit-o până la mormânt.

Întreaga sa poveste o puteți citi în articolul: Povestea dureroasă a moldovencei înmormântate fără preot în Italia.

Publicitate
Publicitate
Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
Publicitate

Loading...

7 ianuarie, 21:45
1
1 645

O moldoveancă a pregătit Cuşma lui Guguţă cu un renumit bucătar italian

7 ianuarie, 21:45
1
1 645

Renumitul desert tradiţional "Cuşma lui Guguţă" a făcut înconjorul lumii. Şi asta datoritei unei moldovence, stabilită de mai bine de 15 ani în Italia.

O moldoveancă a pregătit Cuşma lui Guguţă cu un renumit bucătar italianFoto: publika.md

Femeia, împreună cu unul dintre cei mai renumiţi bucătari de pe mapamond, Massimo Bottura, au preparat online prăjitura copilăriei noastre, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Desertul a fost adaptat în stil italian, iar procesul de pregătire a fost urmărit de peste 100 de mii de oameni.

Desertul "Cuşma lui Guguţă'' a devenit popular în lume datorită Doinei Paulesco, o tânără din Chişinău, care la vârsta de 12 ani a plecat cu familia în Italia.

Acesta povesteşte că după ce a învăţat meseria de bucătar, a ajuns să lucreze la unul dintre cele mai prestigioase restaurante.

"Mi-am pus toate economiile deoparte şi am ales o şcoală internaţională de bucătari din Parma, care este foarte renumită. Această şcoală m-a trimis să fac stagiul de practică câteva luni la restaurant. Şi după cinci luni am rămas în echipă. Aşa s-a realizat marele meu vis", a spus Doina Paulesco, bucătar.

Timp de patru ani, moldoveanca lucrează ca bucătar la un restaurant din Modena, inclus în top 5 la The World's 50 Best Restaurants Awards în 2010.

"Să lucrez lângă Massimo Bottura, cel mai bun bucătar din toată lumea, este un vis. Asta înseamnă că lucrezi în fiecare zi cu multă energie pozitivă", a declarat Doina Paulesco.

Doina povesteşte cum "Cuşma lui Guguţă" a ajuns desertul principal în seara de Revelion: "După lockdown în Italia eram cu toţi demoralizaţi. 

Atunci, Massimo ne-a spus să ne gândim la meniul de Revelion. Suntem aproape 20 de bucătari în echipa lui.

El ne-a cerut ca fiecare să aducă câte o bucăţică din amintiri din copilărie. Mi-a venit deodată în cap ''Cuşma lui Guguţă''. Îmi aminteşte de sărbători, atunci când mama îl gătea"

Moldoveanca susţine că desertul tradiţional a fost adaptat după produsele din Italia.

"Desertul ''Cuşma lui Guguţă'' l-am făcut pornind de la reţeta tradiţională. Clătite, smântâtă, vişine şi ciocolată. Ne-am imaginat o cuşmuliţă întoarsă şi am pus ciocolata care s-a transformat în creme brulee, smântână şi vanilie. M-am jucat mult cu consistenţa la vişine", a spus Doina Paulesco.

Moldoveanca susţine că nu se va opri aici, iar scopul ei este de a promova atât bucătăria tradiţională, cât şi tradiţia ţării de unde a plecat.

Femeia, împreună cu unul dintre cei mai renumiţi bucătari de pe mapamond, Massimo Bottura, au preparat online prăjitura copilăriei noastre, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Desertul a fost adaptat în stil italian, iar procesul de pregătire a fost urmărit de peste 100 de mii de oameni.

Desertul "Cuşma lui Guguţă'' a devenit popular în lume datorită Doinei Paulesco, o tânără din Chişinău, care la vârsta de 12 ani a plecat cu familia în Italia.

Acesta povesteşte că după ce a învăţat meseria de bucătar, a ajuns să lucreze la unul dintre cele mai prestigioase restaurante.

"Mi-am pus toate economiile deoparte şi am ales o şcoală internaţională de bucătari din Parma, care este foarte renumită. Această şcoală m-a trimis să fac stagiul de practică câteva luni la restaurant. Şi după cinci luni am rămas în echipă. Aşa s-a realizat marele meu vis", a spus Doina Paulesco, bucătar.

Timp de patru ani, moldoveanca lucrează ca bucătar la un restaurant din Modena, inclus în top 5 la The World's 50 Best Restaurants Awards în 2010.

"Să lucrez lângă Massimo Bottura, cel mai bun bucătar din toată lumea, este un vis. Asta înseamnă că lucrezi în fiecare zi cu multă energie pozitivă", a declarat Doina Paulesco.

Doina povesteşte cum "Cuşma lui Guguţă" a ajuns desertul principal în seara de Revelion: "După lockdown în Italia eram cu toţi demoralizaţi. 

Atunci, Massimo ne-a spus să ne gândim la meniul de Revelion. Suntem aproape 20 de bucătari în echipa lui.

El ne-a cerut ca fiecare să aducă câte o bucăţică din amintiri din copilărie. Mi-a venit deodată în cap ''Cuşma lui Guguţă''. Îmi aminteşte de sărbători, atunci când mama îl gătea"

Moldoveanca susţine că desertul tradiţional a fost adaptat după produsele din Italia.

"Desertul ''Cuşma lui Guguţă'' l-am făcut pornind de la reţeta tradiţională. Clătite, smântâtă, vişine şi ciocolată. Ne-am imaginat o cuşmuliţă întoarsă şi am pus ciocolata care s-a transformat în creme brulee, smântână şi vanilie. M-am jucat mult cu consistenţa la vişine", a spus Doina Paulesco.

Moldoveanca susţine că nu se va opri aici, iar scopul ei este de a promova atât bucătăria tradiţională, cât şi tradiţia ţării de unde a plecat.

Publicitate
Publicitate
Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
Publicitate
16 ianuarie, 18:16
3
2 229

Povestea unei tinere care a deschis un restaurant moldovenesc la Tokyo

16 ianuarie, 18:16
3
2 229

A cucerit Japonia cu bucate moldoveneşti. Diana Kurata, originară din Chişinău, locuieşte de 20 de ani în ţara soarelui răsare şi a deschis un restaurant cu specific moldovenesc la Tokyo. Ea spune că datorită localului său se simte cu adevărat acasă, chiar dacă este la mii de kilometri distanță.

Povestea unei tinere care a deschis un restaurant moldovenesc la TokyoFoto: publika.md

Diana ne-a povestit că a plecat pentru prima oară în Japonia doar pentru o lună, după care a înţeles că aceasta este ţara în care vrea să trăiască. Femeia spune că în scurt timp şi-a întâlnit viitorul soţ şi a întemeiat o familie acolo, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

"Cu timpul am născut fetiţa prima, apoi băiatul. S-au dus copiii la grădiniţă, am început eu să învăţ limba, să înţeleg mai multe", a spus moldoveanca.

Diana spune că ideea de a deschide un restaurant moldovenesc în Tokyo i-a venit în timp ce stătea în concediu de maternitate. Femeia spune a fost inspirată de bucatele pregătite de bunica ei de la ţară.

"I-am spus hai să încercăm să facem un restaurat moldovenesc în Japonia, că nu este în Japonia nimic. Fiindcă şi vinurile sunt gustoase la noi şi mâncarea e foarte super. Şi i-am spus hai să facem, aşa mi-a venit o idee spontană vreau să-şi spun", a menţionat conaţionala.

Diana ne-a făcut o excursie prin localul ei, pe care l-a numit "Noroc".

Pragul restaurantului este călcat în mare parte de japonezi care iubesc mâncarea noastră tradiţională. Diana spune că pregăteşte singură bucatele.

"Japonezilor le place chestia să se ducă să guste ceva nou, pe ei trebuie să îi uimeşti nu doar că le-ai pus ceva, dar să le spui istorii", a precizat Diana Kurata.

Diana Kurata ne-a mai povestit că împreună cu mai mulţi japonezi planifică să vină în ţara noastră pentru a le face o excursie.

Diana ne-a povestit că a plecat pentru prima oară în Japonia doar pentru o lună, după care a înţeles că aceasta este ţara în care vrea să trăiască. Femeia spune că în scurt timp şi-a întâlnit viitorul soţ şi a întemeiat o familie acolo, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

"Cu timpul am născut fetiţa prima, apoi băiatul. S-au dus copiii la grădiniţă, am început eu să învăţ limba, să înţeleg mai multe", a spus moldoveanca.

Diana spune că ideea de a deschide un restaurant moldovenesc în Tokyo i-a venit în timp ce stătea în concediu de maternitate. Femeia spune a fost inspirată de bucatele pregătite de bunica ei de la ţară.

"I-am spus hai să încercăm să facem un restaurat moldovenesc în Japonia, că nu este în Japonia nimic. Fiindcă şi vinurile sunt gustoase la noi şi mâncarea e foarte super. Şi i-am spus hai să facem, aşa mi-a venit o idee spontană vreau să-şi spun", a menţionat conaţionala.

Diana ne-a făcut o excursie prin localul ei, pe care l-a numit "Noroc".

Pragul restaurantului este călcat în mare parte de japonezi care iubesc mâncarea noastră tradiţională. Diana spune că pregăteşte singură bucatele.

"Japonezilor le place chestia să se ducă să guste ceva nou, pe ei trebuie să îi uimeşti nu doar că le-ai pus ceva, dar să le spui istorii", a precizat Diana Kurata.

Diana Kurata ne-a mai povestit că împreună cu mai mulţi japonezi planifică să vină în ţara noastră pentru a le face o excursie.

Publicitate
Publicitate
Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
Publicitate
2 ianuarie, 16:23
0
1 243

Italia: Fetița de 3 ani a unui cuplu de moldoveni a murit de COVID-19

2 ianuarie, 16:23
0
1 243

Avea doar trei ani și suferea de o boală rară, iar contractarea virsului i-ar fi provocat pneumonie care i-a agravat starea până la moarte.

Italia: Fetița de 3 ani a unui cuplu de moldoveni a murit de COVID-19Foto: corrieredelveneto.corriere.it

Este vorba de fiica unei familii de moldoveni, stabilite la Alberoni, în Lido de Veneția, transmite Știri.md cu referire la Agora.md.

Familia, de origine moldovenească - soțul și soția s-au născut la Nisporeni - locuiește de peste zece ani pe insula venețiană. 

Cei care îi cunosc îl descriu pe Ion drept un neobosit muncitor în construcții care de câțiva ani și-a deschis o întreprindere individuală pentru a efectua restaurări și mici treburi casnice.

Laura, fiica lor, s-a născut cu probleme. De fapt, suferă de o boală rară: ganglosidioza, potrivit unor prieteni de familie, scrie presa italiană. 

O patologie ereditară, pentru care nu există leac și care compromitea imediat mișcările micuței, care se chinuia să meargă.

În ultimele luni, însă, starea copilului părea să se înrăutățească. La mijlocul lunii decembrie situația s-a agravat. Laura este dusă de urgență la Padova. 

Situația este dramatică pentru că la tabloul clinic, deja complex, s-a adăugat infecția cu Covid, pe care ar fi contractat-o acasă. În ciuda eforturilor personalului sanitar, fetița moare în Ajunul Crăciunului. Ion și Tatiana, părinții, și ei ar fi fost testați pozitiv.

Este vorba de fiica unei familii de moldoveni, stabilite la Alberoni, în Lido de Veneția, transmite Știri.md cu referire la Agora.md.

Familia, de origine moldovenească - soțul și soția s-au născut la Nisporeni - locuiește de peste zece ani pe insula venețiană. 

Cei care îi cunosc îl descriu pe Ion drept un neobosit muncitor în construcții care de câțiva ani și-a deschis o întreprindere individuală pentru a efectua restaurări și mici treburi casnice.

Laura, fiica lor, s-a născut cu probleme. De fapt, suferă de o boală rară: ganglosidioza, potrivit unor prieteni de familie, scrie presa italiană. 

O patologie ereditară, pentru care nu există leac și care compromitea imediat mișcările micuței, care se chinuia să meargă.

În ultimele luni, însă, starea copilului părea să se înrăutățească. La mijlocul lunii decembrie situația s-a agravat. Laura este dusă de urgență la Padova. 

Situația este dramatică pentru că la tabloul clinic, deja complex, s-a adăugat infecția cu Covid, pe care ar fi contractat-o acasă. În ciuda eforturilor personalului sanitar, fetița moare în Ajunul Crăciunului. Ion și Tatiana, părinții, și ei ar fi fost testați pozitiv.

Publicitate
Publicitate
Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
Publicitate
18 ianuarie, 12:17
0
951

Italia: Un moldovean a murit într-un tragic accident lângă Parma

18 ianuarie, 12:17
0
951

Un accident teribil, produs în Italia, în weekend-ul trecut, s-a soldat cu moartea a trei tineri, printre care și un moldovean de 20 de ani, scrie parmatoday.it.

Italia: Un moldovean a murit într-un tragic accident lângă ParmaFoto: parmatoday.it

Tragicul accident s-a produs în după-amiaza zilei de sâmbătă, 15 ianuarie, pe drumul care leagă orașul Parma și comuna Langhirano, cunoscut pentru numeroasele coliziuni soldate cu decese, de-a lungul timpului, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.

Potrivit informațiilor, cei trei tineri, Joseph Venturini, de 18 ani, Martina Karakach, de 17 ani, și Renat Tonu, în vârstă de 20 de ani, se deplasau cu un Mercedes negru, clasa A, când s-au tamponat cu un Ford, condus de un bărbat de 56 de ani, din Langhirano. Impactul a fost foarte violent. Cei trei tineri – Joseph, Martina și Renat – au fost răniți grav.

La fața locului s-au deplasat salvatorii Asistenței Publice din Langhirano, ai Crucii Albastre din Traversetolo și din Parma. Pompierii din Langhirano au depus efort pentru a-i scoate pe băieți, care au rămas blocați în habitaclul mașinii, intervenția fiind una dificilă.

Joseph Venturini a murit la două ore după ce a fost internat în secția de terapie intensivă a spitalului Maggiore. Medicii, ajunși la fața locului în câteva minute, l-au reanimat pe băiat timp de aproximativ o jumătate de oră și l-au transportat la spital, unde a decedat, în jurul orei 21. Ceilalți doi tineri, Martina Karakach și Renat Tonu, au murit și ei, în spital, după ore întregi de chin.

Drumul care leagă Parma și Langhirano este descris de locuitori drept având grave probleme de siguranță. Acesta a fost scena a numeroase accidente mortale: în 2017, aici și-au pierdut viața Filippo Ricotti, în vârstă de 17 ani, și Giulia Demartis, în vârstă de 15 ani.

Tragicul accident s-a produs în după-amiaza zilei de sâmbătă, 15 ianuarie, pe drumul care leagă orașul Parma și comuna Langhirano, cunoscut pentru numeroasele coliziuni soldate cu decese, de-a lungul timpului, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.

Potrivit informațiilor, cei trei tineri, Joseph Venturini, de 18 ani, Martina Karakach, de 17 ani, și Renat Tonu, în vârstă de 20 de ani, se deplasau cu un Mercedes negru, clasa A, când s-au tamponat cu un Ford, condus de un bărbat de 56 de ani, din Langhirano. Impactul a fost foarte violent. Cei trei tineri – Joseph, Martina și Renat – au fost răniți grav.

La fața locului s-au deplasat salvatorii Asistenței Publice din Langhirano, ai Crucii Albastre din Traversetolo și din Parma. Pompierii din Langhirano au depus efort pentru a-i scoate pe băieți, care au rămas blocați în habitaclul mașinii, intervenția fiind una dificilă.

Joseph Venturini a murit la două ore după ce a fost internat în secția de terapie intensivă a spitalului Maggiore. Medicii, ajunși la fața locului în câteva minute, l-au reanimat pe băiat timp de aproximativ o jumătate de oră și l-au transportat la spital, unde a decedat, în jurul orei 21. Ceilalți doi tineri, Martina Karakach și Renat Tonu, au murit și ei, în spital, după ore întregi de chin.

Drumul care leagă Parma și Langhirano este descris de locuitori drept având grave probleme de siguranță. Acesta a fost scena a numeroase accidente mortale: în 2017, aici și-au pierdut viața Filippo Ricotti, în vârstă de 17 ani, și Giulia Demartis, în vârstă de 15 ani.

Publicitate
Publicitate
Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
Publicitate

Loading...