main logo
2385

Om de afaceri: Sute de oameni au primit salarii suplimentare de la PDM

Cunoscutul om de afaceri Dumitru Cebotarescu, care a candidat la funcţia de deputat într-o circumscripţie uninominală din Chişinău, susţine că, până nu demult, de salariu suplimentar de la Partidul Democrat au beneficiat sute de oameni din rândul conducătorilor de instituţii de stat, autorităţilor publice locale, organelor de drept şi sistemului judecătoresc.

Om de afaceri: Sute de oameni au primit salarii suplimentare de la PDMFoto: stiri.md

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a scris pe pagina sa de facebook, transmite Știri.md.

Potrivit lui, toţi aceşti oameni primeau aşa-numitul "salariu din barsetkă", care era mai mare decât salariul oficial.

"Salariile din barsetkă au stat practic la baza tuturor relelor. Salarii pentru deputaţi, salarii pentru justiţie de buzunar, salarii pentru primari, salarii pentru majoritatea şefilor din structurile de stat, salarii pentru toţi care au jurat fidelitate partidului. Poate nu la toţi, poate la jumătate. Asta era baza sistemului. Dacă primeşti salariul - lucrezi pentru cel care îţi plăteşte salariu. E simplu şi "genial" ", a menţionat Cebotarescu.

În opinia sa, "acest sistem poate ar fi lucrat mult timp, dacă ar fi fost legal".

"Dar legalitatea a şi fost punctul cel slab al sistemului construit de partid. Se plăteau salarii grase pentru lucruri ilegale şi foarte des amorale", a spus omul de afaceri.

El a menţionat că banii pentru salariile ilegale "veneau în partid din resursele energetice, contrabandă, droguri, atacurile raider şi delapidări de fonduri, businessul mare, monopol, falimentarea intenţionată a întreprinderilor de stat, licitaţiile trucate, şantajarea antreprenorilor". În acest scop au fost create monopoluri, condiţii exclusive pentru favoriţi precum "Metalferos", "Loteria Naţională", resurse energetice, carburanţi. O parte importantă din presiune se făcea prin adaosul comercial ori impunerea de a vinde pentru copeici.

Potrivit lui, oamenii din PDM foloseau falimentarea intenţionată a întreprinderilor de stat şi vinderea lor pe sume mizerabile unor persoane "interesate", doar că tot din partid ori din jurul partidului.

"Companiile interpuse (fidele partidului sau create de oamenii partidului) la procurarea resurselor energetice adăugau bani la costul real a serviciilor sau produselor. Iar toată ţara le plătea practic ca un tribut partidului. În businessul mic şi mijlociu e trist de tot. Antreprenorii erau şantajaţi şi scuturaţi să suplinească bugetul de stat. Erau striviţi de toate structurile partidului ca să plătească impozite. Unii erau aşa de presaţi, că ajungeau într-un moment când se închideau, iar cei mai curajoşi puteau fi chiar şi închişi. Întrebarea importantă e ce făceau persoanele şi instituţiile responsabile care aveau datoria să apere ţara de astfel de ilegalităţi? Foarte simplu, primeau salarii din barsetkă, salarii care erau mai mari decât salariul de la stat", a spus Cebotarescu.

Potrivit lui, "sistemul barsetka ne-a arătat tot ce e mai putred în această ţară, dar şi ce îşi doresc oamenii".

"Dacă am învăţa din aceste lecţii şi le-am utiliza nu pentru acumularea bogăţiei la şefii partidului sau la vreo 10 oameni din jurul lor, care s-au îmbogăţit nebuneşte cât "ne-au guvernat", am avea active destule pentru ca ţara să iasă din veşnicul "proces de tranziţie", iar copii noştri să prindă o ţară normală", a subliniat el.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării