main logo
632

Oficial: Toate vaccinurile care ajung în țară sunt eficiente și sigure

Toate vaccinurile anti-COVID care au ajuns și urmează să ajungă în Republica Moldova sunt verificate, eficiente și sigure, iar pentru a scăpa de restricții trebuie ca majoritatea populației să se imunizeze.

Oficial: Toate vaccinurile care ajung în țară sunt eficiente și sigure

Declarația a fost făcută de coordonatorul grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, Alexei Ceban, în cadrul emisiunii Moldova Zi de Zi, difuzată ieri, transmite Știri.md cu referire la Orheitv.md.

Ceban a ținut să demonteze informațiile precum că unele vaccinuri aflate în prezent pe piață și care au ajuns sau vor ajunge în țara noastră pot provoca anumite efecte adverse.

Alexei Ceban, coordonatorul grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19: „Nu avem sub nicio formă careva motive să alegem un vaccin sau altul. Fiecare vaccin care este în Republica Moldova este unul autorizat, sigur și eficient”.

Acesta a declarat că, în prezent, în țara noastră au ajuns 36 de mii de doze de vaccin, așa că imunizarea personalului medical este în toi.

În funcție de cât de repede vor ajunge și alte loturi de antidot, se va trece și la a doua fază, când vor fi vaccinate deja persoanele din grupele de risc și angajații din structurile de forță și din instituțiile de învățământ. Până atunci, potrivit lui Ceban, principala misiune constă în a-i convinge pe oameni că este necesar să se imunizeze, întrucât vaccinurile previn cazurile severe și decesele.

De asemenea, acesta a declarat că vom scăpa de pandemie doar după ce 70 la sută din populație va primi vaccinul. Acest lucru ar putea să se întâmple în aproximativ un an. Iar Elena Bratu, care este primul medic vaccinat din raionul Orhei, i-a criticat pe colegii săi de breaslă care sunt reticenți în a se vaccina sau aleg ce ser să le fie administrat.

Elena Bratu, primul medic vaccinat în raionul Orhei: „Să afirmi categoric că eu ca doctor nu mă voi vaccina este, în primul rând, o insultă adusă tuturor celor care te-au educat ca doctor. Pentru că cea mai bună metodă de tratament este tot timpul profilaxia, iar vaccinarea nu e altceva decât o profilaxie”.

Aceasta a menționat că medicii trebuie să fie pro vaccin și să reprezinte un exemplu pentru oamenii de rând, care au rezerve în a se vaccina atunci când aud cum doctorii refuză să se imunizeze.

Bratu a mai declarat că situația în spitalele de la noi devine tot mai gravă de la o zi la alta. Cu toate acestea, oamenii au devenit nepăsători și nu se mai protejează așa cum este recomandat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării