main logo
23873

Chicu: Moldova blochează hotarul, oprește zborurile și închide piețele

Începând cu ziua de mâine, 16 martie, toate punctele de comerț din țară, cu excepția farmaciilor, a magazinelor alimentare și a benzinăriilor, își sistează activitatea.

Chicu: Moldova blochează hotarul, oprește zborurile și închide piețele

De asemenea, se închid toate piețele, indiferent de tipul de mărfuri pe care le comercializează. De luni spre marți, traficul aerian va fi sistat în totalitate, iar prin punctele de frontieră terestră, nu vor mai putea intra cetățenii străini, cu excepția celor cu statut diplomatic și a celor care au reședință în Republica Moldova sau care însoțesc transportul de mărfuri.

Despre aceasta a anunțat premierul Ion Chicu după ședința Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică, transmite Știri.md cu referire la IPN.

De asemenea, de mâine se sistează activitatea unităților de alimentație publică – cantine, cafenele restaurante etc. Astfel, acestea nu vor mai putea găzdui vizitatori, ci doar vor putea efectua livrări. Autoritățile examinează în prezent eventuale restricții pentru circulația transportului public. O decizie în acest sens urmează să fie anunțată ulterior.

Într-un briefing de presă, susținut duminică, 15 martie, premierul a declarat că restricțiile sunt impuse deocamdată până pe 31 martie și aceasta pentru că, potrivit estimărilor specialiștilor, săptămâna viitoare este una decisivă în prevenirea răspândirii noului tip de coronavirus. Și de modul cum va fi gestionată situația, depinde evoluția de îmbolnăvire de COVID-19.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat stare de pandemie de COVID-19. Autoritățile din Republica Moldova au instituit, în data de 13 martie, gradul de alertă „Cod roșu”, existând pericol confirmat de declanșare a urgenței de sănătate publică.

Potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor, din 31 decembrie 2019 și până la 14 martie, au fost raportate 143.247 cazuri de infecție cu Coronavirusul de tip nou și 5.407 decese.

Până pe 14 martie, în Republica Moldova au fost confirmate 12 cazuri de COVID-19.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării