main logo
921

Oficial: Examenele de admitere la universități ar putea fi anulate

În viitorul apropiat în Moldova, probabil, nu vor fi nici un fel de examene de admitere la universități.

Oficial: Examenele de admitere la universități ar putea fi anulateÎn Moldova ar putea să nu mai fie examene de admitere la universități

Această opinie a fost exprimată de consilierul președintelui Moldovei în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, care a fost invitatul emisiunii „Mecanismul de acțiune cu Elena Leviţkaia-Pahomova", de la postul de televiziune NTV-Moldova, transmite Știri.md cu referire la Noi.md

Potrivit lui, ar fi bine să existe un sistem de evaluare obiectiv pentru examenul de bacalaureat şi, dacă sistemul era bun, obiectiv, atunci, ar exista premise pentru a intra în universități numai pe baza notelor de la acest examen. 

Cu toate acestea, după cum a menţionat Corneliu Popovici, în ultimul an au avut loc fenomene ciudate în țară și nimeni nu a explicat ce s-a întîmplat atunci cînd, timp de o săptămînă, au fost schimbate notele pentru mai bine de 3 mii de lucrări.

„Cum poți evalua aceeași lucrare o dată cu 7 și altă dată - cu 8-9 și chiar 10? Acest lucru demonstrează încă o dată că sistemul de evaluare a studiilor după notele de la bacalaureat nu este ideal și, în consecință, cum se poate acest sistem neideal servi drept bază pentru intrarea la universitate?", a întrebat consilierul președintelui Moldovei în domeniul educației, culturii și cercetării, fără a exclude necesitatea revenirii la examenele de admitere la universitate.

În același timp, potrivit lui, în condițiile în care numărul persoanelor care doresc să studieze la universități scade aproape anual în țară, nu este exclus că în viitorul apropiat se va ajunge la concluzia că pentru admitere la universitate în genere nu este nevoie de careva examene". 

„În aceste condiții, vom pierde studiile de calitate în Moldova. Ne-am propus să ne gîndim la planul de salvare pentru învățămîntul superior din Moldova. Acum mulți rectori au început să concureze neloial pentru studenți. Acest fenomen duce la degradarea universităților, care deja acceptă la studii pe oricine. De aici avem calitatea inadecvată a instruirii și specialiștii necompetitivi pe piața muncii", a subliniat Corneliu Popovici.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării