main logo
51722

Oficial: Cod roșu de coronavirus în R. Moldova. Măsuri extreme

Autoritățile au instituit Cod roșu de alertă privind infecția cu coronavirus în R. Moldova. Anunțul a fost făcut, astăzi, după ședința Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică, printr-un comunicat de presă.

Oficial: Cod roșu de coronavirus în R. Moldova. Măsuri extreme

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a instituit astăzi cod roșu la nivel naţional în legătură cu situaţia epidemiologică prin infecţia cu COVID-19, existând pericol confirmat de declanşare a urgenţei de sănătate publică și a anunțat măsurile de prevenire și răspuns, aprobate conform Planului de pregătire și răspuns la infecția cu Coronavirus de tip nou (COVID-19).

Potrivit deciziilor Comisiei, urmează să fie sistată activitatea unor puncte de trecere a frontierei de stat pe segmentul de frontieră moldo-român și moldo-ucrainean, precum și a curselor aeriene cu statele europene începând cu 16 martie, iar cu Franța și Spania, începând cu 14 martie, orele 00:00 și interzisă îmbarcarea și transportarea străinilor, cu excepția celor care dețin permise de ședere sau membrii misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, care vin către Republica Moldova, din Italia, China, Iran, Corea de Sud, Franța, Germania și Spania.

Autoritățile publice locale, administratorii localurilor de agrement, recreere, sălile de sport, centrelor sportive, bazinelor de înot, sălilor de fitness, teatre, cinematografele, sălile de concerte, muzeele, și alte unități pentru antrenament și recreere vor asigura sistarea activităților organizate, inclusiv în locurile de recreere și de agrement pe teritoriul Republicii Moldova, până la data de 01.04.2020.

Managerii, directorii, proprietarii companiilor transportatoare de pasageri (autobuze, troleibuze, rutiere, taxi și alte mijloace de transport de pasageri urban și interurban), indiferent de forma de proprietate vor fi obligați să asigure igienizarea și dezinfecția unităților de transport după fiecare rută și în stațiile terminus, concomitent cu menținerea condițiilor igienice în procesul de acordare a serviciilor de transport.

Și întrunirile religioase vor fi sistate până la 31 martie curent pentru toate cultele de pe teritoriul Republicii Moldova, fiind prevăzute excepții doar în cazuri excepționale (înmormântare), când se va ține cont de prevederile p. 2 din Hotărîrea Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică din 10.03.2020.  

Codul Roșu de alertă se aplică atunci când există un risc iminent de declanşare a urgenţei de sănătate publică. Autoritățile competente pentru supravegherea sănătății publice vor întreprinde măsurile de rigoare pentru realizarea acțiunilor de răspuns, monitorizarea și evaluarea acestora, precum și informarea populaţiei privind promovarea măsurilor de sănătate şi de prevenire a îmbolnăvirilor. 

Menționăm că, la moment, în Republica Moldova sunt confirmate 8 cazuri de Coronavirus de tip nou.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării