main logo
1938

Oficial: Certificatul COVID moldovenesc a fost testat cu succes în UE

Certificatul moldovenesc de vaccinare împotriva COVID-19 va fi recunoscut în Uniunea Europeană. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre acest lucru a declarat ministra Sănătăţii, Ala Nemerenco.

Oficial: Certificatul COVID moldovenesc a fost testat cu succes în UE

La o conferinţă de presă de miercuri, ea a spus că, în ajun, Comisia Europeană a anunţat oficial Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova că certificatul a fost testat cu succes în structurile UE, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

"Trebuie să aşteptăm decizia privind echivalenţa. Acest certificat, după decizia Comisiei Europene, va fi echivalent cu orice alt certificat eliberat în ţările UE. 

Mulţumim celor care au contribuit la realizarea unor standarde care îndeplinesc cerinţele specialiştilor Comisiei Europene. Recunoaşterea certificatului moldovenesc COVID în UE va fi o veste bună pentru cetăţenii moldoveni care, fiind vaccinaţi în Moldova, locuiesc în străinătate sau călătoresc adesea în străinătate", a spus Nemerenco.

Ea a îndemnat cetăţenii ţării să se vaccineze activ, subliniind că "asta este singura modalitate de a face faţă pandemiei şi de a evita impunerea unor restricţii mai stricte".

Potrivit ei, până acum aproximativ 26% din populaţie a fost vaccinată.

"De la începutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în Moldova, 25,8% din populaţie a fost vaccinată, 24,84% au primit ambele doze de vaccin", a spus Nemerenco.

Ea a subliniat că în prezent există o varietate mare de vaccinuri care sunt disponibile gratuit pentru toţi cetăţenii.

Întrebată cu privire la accesul la vaccinul rusesc Sputnik V, ea a spus că autorităţile moldoveneşti negociază achiziţionarea unui lot de vaccin Sputnik V şi speră să semneze cât mai curând un contract în acest sens.

"Este foarte important pentru noi ca cetăţenii care aleg un anumit medicament să aibă acces la vaccin. Sperăm să semnăm cât mai curând un contract pentru achiziţionarea Sputnik V. 

Ne dorim ca toată lumea să aibă dreptul de a alege un medicament pentru imunizare. În acelaşi timp, menţionez că există deja mai multe tipuri de vaccinuri, care şi-au dovedit deja eficacitatea în lupta împotriva COVID-19", a spus Nemerenco.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării