main logo
713

Oficial: Câți asistenți medicali activează în spitalele din Moldova

Anual, la data de 12 mai, este sărbătorită Ziua internațională a asistentului medical, fiind și un omagiu adus celebrei Florence Nightingale, cea care a pus bazele moderne ale asistenţei medicale.

Oficial: Câți asistenți medicali activează în spitalele din MoldovaFoto: știri.md

În anul curent, genericul acestei zile este: ”Nursele: o voce de urmat - investiți în nursing și respectați drepturile pentru a asigura sănătatea globală” (Nurses: A Voice to Lead - Invest in Nursing and respect rights to secure global health), transmite Știri.md.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în R. Moldova sunt 18.314 asistenți medicali profesional activi din sistemul național de sănătate al Republicii Moldova.

"Cu prilejul Zilei internaționale a asistentului medical, Agenția Națională pentru Sănătate Publică aduce sincere felicitări celor peste 18.314 asistenți medicali profesional activi din sistemul național de sănătate al Republicii Moldova", se arată în mesajul ANSP.

În 2021, Organizația Mondială a Sănătății a adoptat documentul vizionar Global Strategic Directions on Nursing and Midwifery 2021-2025 care propune patru direcții de acțiuni de realizat pentru fortificarea resurselor umane în nursing și anume:

1) formați profesional un număr suficient de nurse și moașe cu astfel de competențe ce vor face față necesităților populației;

2) creați locuri de muncă, gestionați migrația, recrutați și mențineți nursele și moașele acolo unde este nevoie cel mai mult de ele;

3) fortificați leadershipul prin sisteme academice corespunzătoare;

4) asigurați suportul, respectul, protecția, motivația și dotarea cu echipamente pentru a facilita oferirea de servicii de sănătate de calitate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării