21 mai, 18:09
6 578
2
Oficial: Bacalaureatul din acest an a fost anulat în R. Moldova
21 mai, 18:09
6 578
2

Examenele naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea 2020, sunt anulate.

Proiectul a fost votat de majoritatea deputaților prezenți la ședința de astăzi a Parlamentului, transmite Știri.md.

Decizia a fost luată din cauza pericolului epidemiei de coronavirus.

Astfel, notele pentru probele de BAC vor fi calculate în baza mediilor anuale, de la clasele X-XII.

Potrivit ministrului Educației, Igor Șarov, autoritățile de la București au declarat că astfel de diplome vor fi recunoscute și în România.

Totodată, cei 2.000 de restanţieri din 2019 vor putea susţine probele într-o sesiune organizată în acest an, dar nu mai devreme de 30 iunie și în funcție de evoluția epidemiei.

Potrivit Ministerului Educaţiei, în acest an au fost înregistraţi 17.459 de candidaţi la examenul de Bacalaureat.

Pentru elevii care finalizează clasa a IX-a și, respectiv, clasa a XII-a vor fi eliberate certificate de studii gimnaziale, respectiv, diplome de bacalaureat cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu „5” (cinci), cu calcularea notelor pentru probele de examen în baza notelor obținute pe parcursul claselor VII-IX sau pe parcursul claselor de liceu. 

Notele pentru probele de examen reprezintă media aritmetică, cu rotunjire până la întreg, a mediilor anuale obținute de elevi pe parcursul claselor VII-IX, respectiv a claselor X-XII la disciplinele respective.

Elevii din clasele a IX-a, a XII-a care nu reușesc să finalizeze acest an de studii cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu „5” (cinci), precum și restanțierii din anii precedenți vor putea susține examenul în următoarea sesiune, în funcție de evoluția situației pandemice și în condițiile stabilite de Ministerul educației, culturii și cercetării.

Ministrul Igor Șarov a menționat că prezentul proiect are la bază axioma conturată în ultima perioadă că, în toate acțiunile sistemului educațional, urmează să aibă prioritate sănătatea copiilor și a cadrelor didactice și anume – evitarea contaminării cu coronavirus.

”Însăși opțiunea privind anularea probelor de examen a constituit ultima soluție analizată, iar propunerea acesteia a fost determinată urmare a excluderii celorlalte opțiuni”, a conchis ministrul.

Legea privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020, va intra în vigoare odată cu publicarea acesteia în ”Monitorul Oficial al Republicii Moldova”.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter