752
3
Octavian Țîcu cere respectarea normelor de scriere a limbii române
752
3

Deputatul Blocului ACUM, Octavian Țîcu a reiterat în cadrul ședinței plenare din 19 iulie că actele legislative trebuie să respecte normele limbii române.

Foto: Știri.md

Țîcu s-a adresat repetat președintei Parlamentului, dar și secretariatului și a rugat conformarea la scrierea cuvintelor cu „â”, ci nu cu „î”, dacă „vor să fie scutiți de lecțiile de moralitate lingvistică și academică la începutul fiecărei ședințe”, transmite Știri.md cu referire la Agora.

„Strămoșii noștri latini ne-au lăsat o moștenire genetică stufoasă. Una din înțelepciunile pe care au spus-o este că repetarea este mama cunoștințelor. Eu constat că lucrurile nu s-au schimbat în Parlament cu referire la observația pe care am făcut-o vineri (n.r 12 iulie).

Reiterez faptul că există o decizie a Academiei de Știință din 2016 și a Ministerului Educației privind conformarea scrierii în limba română cu „â”. 

Aici ca să repet mai mult, „vreun”, „vreo” se scriu împreună, „niciun”, „nicio” se scriu împreună, „sunt” și alte chestiuni care trebuie să le facă Parlamentul și instituțiile de stat, inclusiv Guvernul. 

a să nu existe interpretări și speculații, numele de familie și localitățile rămân așa cum sunt ele și în document”, a declarat Țîcu.

„Dacă vreți să vă scutiți de lecțiile mele de moralitate lingvistică și academică la începutul fiecărei ședințe de Parlament, rog secretariatul și doamna președinte să intervină pentru această conformare. 

Eu sunt om de știință și mă conformez acestor adevăruri științifice care există și care trebuie să fie respectate pentru un for legislativ suprem al țării”, a mai adăcugat deputatul.

Știri.md amintește că Octavian Țîcu a intervenit cu aceiași propunere și la o ședință plenară anterioară. Alesul poporului a spus atuncică fiul său, care e în clasa a noua, l-a atenționat că mai multe cuvinte din actele legislative se ortografiază cu „î” în loc de „â”. În context, Țîcu a cerut Secretariatului Parlamentului și Guvernului să „fie atenți cum scriu”.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter