main logo
13070

Obiect unic de 7.000 de ani, găsit într-un sat din R. Moldova

Descoperire istorică într-un sat din raionul Glodeni. Un obiect creat în urmă cu 7.000 de ani a fost găsit îngropat în pământ.

Este vorba despre un vas zoomorf cu decor adâncit, transmite Știri.md cu referire la Agenția Națională de Arheologie.

Din imensa cantiate de ceramică recuperată în anul 2019 din situl cucutenian (mil. V î.Hr.) de la Cobani-Pe Stâncuță, raionul Glodeni, se evidențiază și vasul găsit pe fundul gropii nr. 126. 

Recipientul a fost lucrat dintr-o pastă semifină și arsă oxidant, la cărămiziu, fiind acoperit la exterior cu o angobă de culoare alburie-gălbuie. 

Vasul reprezintă un animal cornut: corpul este oval, capul fiind fixat pe un gît destul de scurt, prins perpendicular pe umărul vasului și prevăzut cu o perforație orizontală; două proeminente de pe cap indică coarnele, doi lobi laterali - urechile, iar două gropițe - ochii. 

Pe spinarea animalului se deschide gura recipientului cu buza scundă trasă spre interior, iar cele patru picioare, dintre care unul este rupt din vechime, sunt scurte şi relativ subțiri, fiind retezate orizontal la bază. 

Lateral, pe umăr, recipentul prezintă două mici proieminențe, prevăzute cu câte un orificiu vertical. Partea de sus și corpul vasului sunt decorate prin caneluri și gropițe.

Vasele zoomorfe, considerate rituale, se întâlnesc destul de rar în așezările culturii Cucuteni-Tripolie.  Pentru vasul zoomorf de la Cobani deocamdată nu cunoaștem analogii directe, fiind unicat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării