main logo
866

Oamenii din Crocmaz, Ștefan Vodă, își taie porcii de frica pestei

Își taie porcii de frica pestei porcine. Asta fac locuitorii unui sat aflat în carantină din cauza virusului.

Oamenii din Crocmaz, Ștefan Vodă, își taie porcii de frica pestei

Oamenii țin carnea în congelatoare, dar se plâng că nu au cui să o vândă, așa că înregistrează pierderi mari, transmite Știri.md cu referire la protv.md.

Satul Crocmaz din raionul Ștefan Vodă este una dintre localitățile aflate în carantină. Din cauza pestei porcine africane, familia Velescu, care are o fermă de porci de mai bine de 10 ani, a decis să-și taie animalele.

Valentina Velescu: „I-am crescut și am vrut să fac niște bani. Purceii cu boala aceasta o să-i tăiem sănătoși. Am auzit că vor să le de-a foc și i-am tăiat".

Femeia spune, însă, că nu are cui să-i vândă carnea, așa că înregistrează pierderi.

Valentina Velescu: „O să-i tăiem, o să-i punem în borcane. Nu putem să-i vindem, nimeni nu ne dea voie ei sunt în carantină".

Pentru a nu răspândi virusul, responsabilii au stropit curțile oamenilor cu dezinfectant.

Ilie Velescu: „Dezinfecție au făcut toți, de la primărie mi-a dat toate cele necesare".

Pentru că e în carantină, la intrarea și ieșirea din localitate au fost instalate bariere pentru vehicule.

„Este instalată pentru ca boala care este în sat să nu se extindă. O prelucrăm cu soluție specială cu ajutorul pompei prelucrăm roțile transportului. Cu carne în sat poți intra, iar de ieșit cu ea nu se poate, poliția o poate confisca".

Responsabilii de la ANSA susțin că în acest sat, unde au fost depistate trei focare, au fost luate toate măsurile pentru a preveni răspândirea virusului. Porcii infectați au fost nimiciți.

Maxim Sârbu, Șeful Direcției pentru Supraveghere sanitar-veterinară: „Oamenii nu trebuie să tăinuiască că țin porci acasă. Să informeze medicul veterinar despre focar. Se face o groapă adâncă, se arde carcasul și se inhumează cu pământ pentru a trece dezinfectarea". 

Primarul satului, împreună cu consilierii, a informat oamenii despre pesta porcină și de consecințele ei.

Ion Velescu, Primarul satului Crocamaz: „Toți locatarii din sat sunt informați și sunt dotați cu dezinfectat în toate gospodăriile din localitate".

În Republica Moldova au fost înregistrate 14 focare de pestă porcină, patru localități fiind în carantină. În țările vecine, situația este și mai gravă. În România, de exemplu, până acum au fost înregistrate aproape 900 de focare, iar peste 200 de mii de porci au fost sacrificați. Pesta porcină africană nu poate fi tratată și nici nu există un vaccin împotriva virusului. Pentru prima dată, boala a ajuns în țara noastră acum doi ani. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării