main logo
3231

O zi la săniuș i-a schimbat viața: Un adolescent are nevoie de o operație costisitoare

O zi la săniuș s-a lăsat cu zile întregi de durere pentru un adolescent din satul Hiliuți, raionul Rîșcani.

O zi la săniuș i-a schimbat viața: Un adolescent are nevoie de operațieFoto: captură video

De mai bine de trei ani, Maxim Rușciuc, în vârstă de 16 ani, nu-și simte o mână, iar după o perioadă îndelungă de deznădejde, o rază de speranță a apărut și pe strada lui. Pentru a se face bine, băiatul are nevoie de 30 de mii de euro pentru a fi supus unor intervenții chirurgicale, bani pe care familia sa nu-i are, transmite Știri.md cu referire la Tv6.md.

Acum trei ani, sfârșit de noiembrie și prima zăpadă. Părea să fie o zi obișnuită, însă soarta pregătise un obstacol pentru Maxim, așa că o ieșire la săniuș cu prietenii s-a sfârșit cu un final nefericit.

„Am zis că ne mai dăm o dată și după ne ducem acasă. Ne-am dat ultima dată. Nu am ținut controlul, am sărit de pe sanie, nu am reușit să trag mâna și m-am lovit cu ea în pilon”, Spune Maxim.

Ajuns la spital, medicii au constatat că osul brațului stâng, dar și cel de la umăr s-au rupt. La scurt timp, a fost operat, însă fără nici un efect.

„Nu are simț de aici! Iată până aici! Mai încoace nu simte nimic” a declarat unchiul băiatului.

Maxim Rușciuc locuiește cu unchiul său, întrucât la vârsta de opt ani, mama a plecat din viață, iar pe tatăl său nu a avut ocazia să-l cunoască vreodată. Cel care are grijă de băiat spune că, după acel incident, minorul a devenit foarte stresat.

„Asta e foarte mare greutate. El câteodată merge pe lângă un perete și dacă nu o simte și-o lovește. De asta îi pun mănuși, pentru că se zgârâie, el nu o simte, nu o controlează”, a mai spus unchiul.

De trei ani, băiatul a învățat să-și ducă povara prea grea pentru un copil. De la început, nuși imagina cum se va descurca, însă timpul l-a ajutat. Acum, se îmbracă singur, trebăluiește prin gospodărie, face absolut orice, însă mult mai încet și doar cu o mână. Mai mult, Maxim încearcă să-și trăiască viața ca înainte, chiar și fotbalul practică, de altfel, sportul său preferat.

„Noi avem o oră și ieșim cu mingea să ne jucăm. Ei au grijă să nu mă lovească, știu deja și iată așa jucăm”, susține Maxim.

După ani de deznădejde, Maxim a aflat că, totuși, există o șansă care l-ar putea ajuta să-și recupereze mâna în proporție de 60%. Pentru asta ar fi nevoie de două intervenții chirurgicale efectuate la o clinică din Turcia. Pe moment, este visul băiatului, dar și a tutorelui său.

„Trebuie să ne ținem și de asta, că de tăiat nu este greu, dar tragem nădejde. Ne-au zis că o să poată apuca cana, dar deja este un plus”, declară unchiul.

Dincolo de marea sa dorință de a se face bine, adolescentul vrea să îmbrățișeze și o profesie în viitor, pentru a fi cu adevărat integrat în societate.

„Eu simt că o să-mi recuperez mâna și o să devin polițist. Fratele meu e polițist, eu mă mai duceam la el la muncă și îmi plăcea”, a mai spus Maxim.

Maxim Ruşciuc are nevoie de 30 de mii de euro pentru cele două intervenții chirurgicale, sumă pe care familia nu și-o permite.

Cei care vor să-l ajute pe băiat să-și recapete viața de acum trei ani pot dona în următorul card bancar.

DETALII BANCARE
Banca Moldova-AgroindBank
Numărul cardului 4356960040390194
Nume deținător MAXIM RUSCIUC

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării