main logo
924

O transnistreancă și o angajată ASP ofereau acte false străinilor

O funcționară din cadrul ASP și o altă femeie au fost reținute de către CNA și PA, ambele fiind implicate într-o schemă prin care ofereau cetățenilor străini, în mod fraudulos, acte de identitate moldovenești.

O transnistreancă și o angajată ASP ofereau acte false străinilorFoto: știri.md

Potrivit informației, cea de-a doua femeie este originară din orașul Tighina, transmite Știri.md.

Ambele femei sunt cercetate pentru organizarea unei scheme prin care ar fi acordat acte de identitate moldovenești false unor cetățeni străini.

Potrivit datelor anchetei, în luna decembrie 2021, persoane publice de la Serviciul Stare Civilă din Căușeni și Serviciul eliberarea actelor de identitate din mun. Chișinău al Agenției Servicii Publice, acționând în complicitate, ar fi emis un buletin de identitate pe numele unui ucrainean, introducând date vădit false în actul oficial. Astfel, buletinul moldovenesc, eliberat pe numele cetățeanului Ucrainei, conținea fotografia acestuia, iar datele personale aparțineau unui locuitor din stânga Nistrului.

În cadrul documentării s-a constatat că, pentru a perfecta acest gen de acte, locuitoarea din Tighina identifica persoane din regiunea transnistreană, care anterior ar fi deținut cetățenia Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, dar care, după schimbarea noilor reguli de evidență a populației, nu și-ar fi redobândit oficial cetățenia Republicii Moldova și, contra unei recompense, le propunea să cedeze datele personale în favoarea unei alte persoane. Ulterior, persoana care își perfecta un buletin de identitate nou mergea la ASP, însoțită de alți trei cetățeni ai Republicii Moldova care confirmau identitatea acesteia prin recunoaștere. În acest mod, pe noul buletin de identitate era imprimată fotografia titularului cu datele de identitate ale unui cetățean din regiunea transnistreană, care era deja inclus în Registrul de evidență a populației Republicii Moldova.   

La această etapă, funcționara de la ASP și femeia din Tighina sunt reținute pentru 72 de ore. Ambele sunt suspectate că ar fi aplicat schema descrisă în mai multe cazuri, care urmează să fie investigate de CNA și procurori.

Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală pe caz.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării