main logo
312

O stație de monitorizare continuă a aerului va fi amplasată la Chișinău

La Chișinău va fi amplasată o stație automată de monitorizare continuă a aerului atmosferic de tip trafic, care va fi capabilă să înregistreze nivelul de poluare preponderent influențat de emisiile provenite de la automobile.

O stație de monitorizare continuă a aerului va fi amplasată la ChișinăuFoto: Agenția de Mediu/ Facebook

Anunțul a fost făcut de Agenția de Mediu, transmite Știri.md.

În scopul inițierii implementării unei rețele de monitorizare automată a calității aerului, Guvernul Federal al Germaniei a donat Republicii Moldova o stație automată  de monitorizare continuă a aerului atmosferic de tip trafic, care va fi capabilă să înregistreze nivelul de poluare preponderent influențat de emisiile provenite de la automobile, cu software-ul, analizoarele de gaze și consumabilele incluse.

Stația propriu-zisă reprezintă o construcție modulară din tablă zincată, echipată cu 4 analizoare de gaze pentru investigarea oxizilor de azot, dioxidului de sulf, monoxidului de carbon, particulelor în suspensie (praf) PM10/PM2,5 cu consumabilele incluse, încorporate într-o construcție specifică; climatizator; calculator cu accesoriile corespunzătoare; cu dispozitive și elemente de racordare la curent electric. 

Suplimentar stația prevede senzori de măsurare a parametrilor meteorologici: temperatura și presiunea aerului, umiditatea și cantitatea de precipitații.

A fost coordonată și stabilită locația de amplasare a stației -  în perimetrul intersecției bd. Ștefan cel Mare – str. Alexei Sciusev – str. Mihail Viteazul, mun. Chișinău.

Astfel, în scopul asigurării monitorizării continue a calității aerului atmosferic, stația livrată urmează a fi racordată la energie electrică, supusă unor lucrări de mentenanță și pusă în funcțiune de către experții din Germania în comun cu experții locali în domeniul monitoringului, iar lansarea oficială a acesteia se preconizează în prima decadă a lunii ianuarie 2022.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării