main logo
2037

O scriitoare originară din R. Moldova a editat o carte în Italia

Scriitoarea Lilia Bicec-Zanardelli, originară din R. Moldova, stabilită de mai mulți ani în Italia, a scos de sub tipar a doua ediție a romanului său ”Bumerang” în limba italiană.

O scriitoare originară din R. Moldova a editat o carte în Italia

Este o ediție revăzută, apărută într-un tiraj de trei mii de exemplare. Cartea va ajunge și în peste o sută de biblioteci din Italia, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Ediția română a ”Bumerangului” a apărut în 2016 la o editură din Chișinău.

Potrivit scriitoarei Claudia Partole, cartea Liliei Bicec-Zanardelli este ca un avertisment, un post scriptum al cărții sale ”Testamentul necitit”.

Prin trăirile zbuciumate ale eroinei sale, prin meditațiile din jurnalul acesteia, care sunt un manifest al unei copilării mutilate, autoarea atenționează nu doar mamele și tații, nu doar părinții care au dat naștere unor suflete și poartă răspundere pentru soarta și viitorul lor, dar și societatea – țara unde s-au născut aceștia, căci un stat, un guvern, afirmă scriitoarea, are aceeași misiune și menire părintească față de copiii-cetățeni ai săi, de a-i proteja, a le asigura un trai decent acasă.

„Am avut însă o satisfacție incredibilă de a fi primul lector/cititor al unei recente creații a Liliei Bicec-Zanardelli, cartea intitulată metaforic ”Bumerang”.

Recunosc, nici acest nou salt nu m-a surprins! Mă așteptam la o continuitate a mesajului relatat în cartea ”Testamentul necitit”.

Surpriza fiind alta: felul cum deapănă autoarea ideea migrației, dezvăluind într-un mod dramatic impactul care-l are acest fenomen asupra celor rămași acasă. Copiii... Ei sunt cei marcați irecuperabil.

Plecarea femeilor-mame la muncă în străinătate le determină soarta. Frustrarea, lipsa căldurii și a sfatului matern le pecetluiește viitorul.

Marea majoritate a acestor copii, deși au aparent de toate, vor fi marcați pentru totdeauna, fapt care se va reflecta, mai târziu, nu doar în destinul lor”, a subliniat Claudia Partole.

Lilia Bicec-Zanardelli s-a născut la 2 martie 1965, în satul Viișoara, raionul Glodeni, în familia unor foști deportați în Siberia. Licențiată a Facultății de Jurnalistică a Universității de Stat din Chișinău.

A lucrat la redacțiile gazetelor raionale din Căinari și Glodeni, apoi la publicația liberă ”Accent provincial” din județul Bălți.

Fondatoarea revistei ”Moldbrixia news” (în română și italiană), din 2013 - corespondent al cotidianului ”Giornale di Brescia”.

A editat cărțile: ”Testamentul necitit”, roman epistolar, Chișinău 2009, reeditat în 2018, ”Miei cari figli, vi scrivo”, Torino, 2013, ”Donna e…”, antologie de proză scurtă a femeilor din Italia, Roma, 2014, ”Moldova, istorie orală” (antologie de istorii ale femeilor din lume: Franța, Albania, Argentina, Marocco, Siria etc. – „La tela di Penelope”), Brescia, 2014, ”Bumerang”, Chișinău, 2016, ”Boomerang”,  Roma, 2018, ”Lagărul 33”, Chișinău, 2019, ”Lager 33”, Roma, 2019.

Prezentă în antologia ”Novel of the World”, apărută la Editura ”Mondadori” din Milano cu nuvela ”Mămăligă cu dor de casă”, antologie lansată la EXPO Milano 2015.

În 2016, în baza cărții ”Testamentul necitit”, varianta italiană, a fost turnat documentarul „Am și eu un loc în lume” pentru televiziunea RAI 3. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării